Šta će biti sa Bus plusom?

Izvor: B92, 26.Mar.2014, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti sa Bus plusom?

Beograd -- Kada bude formirana JKP "Direkcija za javni prevoz", da li će nastaviti da radi i Direkcija za javni prevoz i privatna firma "Apeks"?

Koji će sve poslovi biti preuzeti od "Apeksa", odnosno da li će i dalje postojati "Bus plus"?

Da li će "Apeks" nastaviti da obavlja deo poslova i ukoliko hoće, koje će poslove obavljati? Da li će "Apeks" i dalje dobijati deo od 8,53 odsto? Da li će novo javno komunalno preduzeće preuzeti i kontrolore i koliko će ljudi raditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u njemu?

Odgovore na ova, kao i mnoga druga tehnička, funkcionalna i pravna pitanja u vezi sa formiranjem još jednog preduzeća na teret gradskog budžeta, javnost će dobiti u naredna tri meseca. To je rok koji je Privremena gradska uprava dala Radnoj grupi na čelu sa Uglješom Mitrovićem, direktorom Direkcije za javni prevoz, a koja će pripremiti sve pravne i ekonomske akte potrebne za osnivanje - JKP "Direkcija za javni prevoz".

Ugovor sa privatnim srpsko-turskim konzorcijumom potpisan je na čitavu deceniju i, prema ovom dokumentu, grad stiče pravo da otkupi sistem posle četiri godine od uvođenja. Cena u petoj godini eksploatacije je 5,6 miliona evra. Ukoliko bi se sistem preuzeo u šestoj, to bi koštalo 4,6 miliona, u sedmoj - 2,4 miliona, a u osmoj - milion evra. Ukupna cena opreme i softvera sa ugradnjom bez PDV iznosila je 12.153.232 evra.

"Radna grupa će se u narednih 90 dana baviti, između ostalog, ovim pitanjima i utvrditi sve pojedinosti i tek tada ćemo moći da damo precizne odgovore", kaže Katarina Dragutinović iz Direkcije za javni prevoz, inače jedan od članova novoimenovane Radne grupe.

Privatna firma "Apeks" zasada se ne izjašnjava po pitanju osnivanja još jednog u nizu preduzeća koja će se baviti javnim prevozom u srpskoj prestonici, iako će ono definitivno preuzeti ako ne sav, onda dobar deo posla kojim se do sada bavio ovaj srpsko-turski konzorcijum.

Međutim, s ozbirom na to da su ugovorom sa "Apeksom" određeni uslovi, kao i isplata sistema u zavisnosti od vremena eksploatacije i preuzimanja od strane grada, nameće se i pitanje kako će pravno biti rešeni odnosi sa ovom privatnom firmom i koliko će grad morati da im plati preuzimanje sistema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.