Šta će biti s lokomotivom koja je vukla Titov voz: Čeka restauraciju, rđa je nagriza

Izvor: B92, 25.Sep.2019, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti s lokomotivom koja je vukla Titov voz: Čeka restauraciju, rđa je nagriza

Nekada je špartala jugoslovenskim prugama vukući Plavi voz sa Titom u njemu i bila je rado dočekivana u gradovima širom SFRJ.

Sada "Plava" lokomotiva samuje na koloseku koji ne vodi nigde, smeštenom između nekadašnje Glavne železničke stanice i Pošte na Savskom trgu.

Na tom mestu svečano je postavljena za jubilej-stogodišnjicu otvaranja pruge Beograd - Niš. Ovaj 135.rođendan dočekala je sama bez pompe i svećica, piše Politika.

Okružena ostacima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekadašnjeg železničkog čvorišta, zatvorenom Glavnom stanicom, poštom, radoznalcima, migrantima i sumnjivcima, koji se u večernjim časovima motaju oko nje.

Tragovi vremena već su vidljivi - rđa uveliko nagriza njene pore, a delovanje korozije se primeti čim joj se približite.

"Ona pripada tehničkoj zbirci Železničkog muzeja. Njena zaštita i rstauracija propisane su Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i podležu strogim muzeološkim propisima. Naše preduzeće će planirati sredstva za restauraciju muzejskih eksponata, koja će obuhvatiti i tu lokomotivu", kažu u Železnicama Rbije a.d.

Nadležni za obavljanje i izvođenje radova na Savskom trgu zainteresovani su da se jedan broj lokomotiva iz fonda Železničkog muzeja, među kojima je i Plava lokomotiva, izlože na tom prostoru, ali još nije tačno definisano koje će to lokomotive biti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rđa i korozija "jedu" lokomotivu Titovog voza, u planu njena restauracija

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2019

Nekada je špartala jugoslovenskim prugama vukući Plavi voz sa Titom u njemu i bila je rado dočekivana u gradovima širom SFRJ...Sada "Plava" lokomotiva samuje na koloseku koji ne vodi nigde, smeštenom između nekadašnje Glavne železničke stanice i Pošte na Savskom trgu...Na tom mestu svečano...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.