Šta Šumadija nudi Kinezima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2017, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Šumadija nudi Kinezima

Privredna delegacija Narodne Republike Kine predvođena ministrom poljoprivrede Han Čangfuom posetila je Topolu s namerom da uspostavi privrednu saradnju sa Srbijom u oblasti poljoprivrede. Prerađivački potencijal Šumadije, razvijeno voćarstvo i vinogradarstvo i stočarska proizvodnja privukli su kineske partnere, a moguća saradnja biće dogovorena u narednom periodu na zadovoljstvo poljoprivrednika iz Centralne Srbije.

Poseta kineskog ministra poljoprivrede Han Čangfua otpočela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je na imanju porodične farme "Nikolić'' u selu Donja Trešnjevica. Nikolići su jedni od najvećih proizvođača u oblasti stočarstva a potencijalni izvoz za Kinu vide kao šansu za proširenje svoje proizvodnje.

"Mislim da smo mi isuviše mali ovako kao individualni proizvođači i na nivou države bi trebalo da se reguliše izvoz. U svakom slučaju dobra je stvar što se dešava ova poseta i što je južno od Beograda jer treba da se vidi da u Srbiji ima još proizvođača i da nije sva poljoprivreda u Vojvodini", kaže Dragan Nikolić iz porodične farme ,"Nikolić'', selo Donja Trešnjevica.

"Mi smo zainteresovani za svaki vid saradnje na obostrano zadovoljstvo jer ako budemo imali korist, i mi a i oni, radićemo. U opštini Topola mi smo među najvećim proizvođačima i mleka i mesa i mislim da imamo potencijal još da proširimo i mlečnost a imamo i farmu za tov bikova gde može 120 grla da stane, da se tovi, tako da imamo šanse i za izvoz", dodaje Milan Nikolić.

Prilikom posete poljoprivrednih domaćinstava u Topoli resorno ministarstvo pregovaralo je o kineskim investicijama koje bi pokrenule prerađivačke kapacitete ovog kraja.

"Tržište koje oni imaju i o kome mi razgovaramo danas i sutra je u stvari jedna ogromna šansa za nas. Mi smo u proizvodnji šljiva jedan od najvećih proizvođača na svetu, a oni imaju toliko tržište da kada bi svaki Kinez pojeo jednu šljivu dnevno oni bi za šest dana kompletno našu šljivu pojeli, to je toliko tržište, a u drugim delovima poljoprivredne proizvodnje to je još više. Dosta smo govorili i o izvozu junećeg i jagnjećeg mesa, isto tako i o izvozu voćarskih proizvoda, ostalo je mleko, mleko u prahu i mleko za bebe, da uskladimo sertifikate", rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Kineska delegacija pokazala je veliko interesovanje za voćarsku proizvodnju pa je posetila i najveću fabriku za preradu voća i povrća u Topoli.

Imamo šta da ponudimo i mi smo to ponudili i u danima koji dolaze mi ćemo konkretizovati određene stvari, ne samo kada je u pitanju prerada voća i povrća, već pre svega i izvoz vina, to je za nas velika šansa. Takođe mi želimo da pokrenemo i klaničnu industriju ponovo u Topoli i videćemo da zajedno sa našim kineskim partnerima neku od starih klanica ponovo pokrenemo", objašnjava Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.

Vinarija Aleksandrović već pet godina izvozi vina na kinesko tržište, a najbolje prolaze crvena vina.

"U vinarstvu Šumadija dobija primat poslednjih nekoliko godina jer smo više nego na dobrom putu da izgradimo jedno veliko ime, ne samo u Kini već i u Rusiji i Zapadnoj Evropi jer ovo podneblje pored vina, pored voća, pored fantastičnih prerađevina od voća, domaćih rakija jednostavno ima veliku šansu", ističe Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije",Aleksandrović''.

Privredna saradnja sa Kinom velika je šansa sa proširenje i obnavljanje poljoprivrede proizvodnje ne samo u Šumadiji nego i celoj Srbiji smatraju iz našeg resornog ministarstva, a dovođenje kineskih investitora je tek početak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.