Šta Srbija još može da proda?

Izvor: S media, 14.Nov.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Srbija još može da proda?

Atraktivnih preduzeća za prodaju u Srbiji ima. Ona su na spisku Agencije za privatizaciju, ali se nalaze i na Beogradskoj berzi. Spisak je dugačak, nažalost mnogo duži nego od broja potencijalnih investitora. Kriza je učinila svoje.

Srbija je do sada na osnovu prodaje 1.643 preduzeća prihodovala 2,3 milijarde evra. Koliko bi još država novca mogla da dobije od daljih prodaja, nepoznanica je. Ali atraktivnih firmi ima, i to među 650 onih koje su na prodaji preko Agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za privatizaciju.

Državi se žuri da rasproda oduzetu imovinu pre zakona

Slaba tražnja akcija NIS-a

Od „C marketa“ i „Pekabete“ 40 miliona evra

Profil kupca

Više nema investitora koji su špekulativno orijentisani, koji bi kupovali zarad preprodaje. Puno je italijanskih investitora zainteresovanih za tekstilnu industriju, ali i druge delatnosti. Čak i domaćih koji smatraju da širenjem poslovanja mogu da se plasiraju na nekim industrijskim kapacitetima koji sada stoje neiskorišćeni, kaže Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju.

Neiskorišćenih hala i pogona u Srbiji ima puno. Atraktivni su “Viskoza” iz Loznice, koja se prostire na 70 hektara, “Jatovi” hoteli na Slaviji u Beogradu, “Vršačka pivara”, “Vršački vinogradi”, “Jugoeksport”, “Budimka”, “Avala film”, “Rudnik”, “Javor”... Kriza za one koji imaju novac idealno je stanje jer očekuju da će cene biti niske... Ali veći je i rizik.

Investitore interesuje hrana, automobili, elektronika i tekstil

Stranim investitorima koji se obraćaju SIEPA - najinteresantnije oblasti za ulaganja kod nas jesu industrija hrane i pića, automobilska industrija, elektronika i tekstilna industrija.

Osim preduzeća koja su na prodaju iz procesa privatizacije, na ponudi su i ona koja su na berzi, a neka od njih će tek biti. Najvrednija kompanija na Beogradskoj berzi jeste NIS, a s obzirom na to da država ima značajan paket akcija od skoro 30 odsto, to je i pojedinačno i najvredniji udeo koji država ima u nekom preduzeću kotiranom na berzanskom tržištu.

Državno vlasništvo

U državnom vlasništvu je i 83 odsto akcija Aerodroma “Nikola Tesla” i ovaj udeo trenutno na berzi vredi oko 140 miliona evra. Država kontroliše i najveću domaću banku - Komercijalnu, u kojoj ima udeo od 42,6 odsto i koji trenutno vredi oko 70 miliona evra. Država ima većinski ili značajan manjinski udeo i u Poštanskoj štedionici, Kredi banci, Čačanskoj, Jubmes, Agrobanci, Privrednoj i Srpskoj banci.

- Na spisku atraktivnih firmi je i “Energoprojekt”, najveća domaća građevinska kompanija gde je državno vlasništvo 33 odsto, a koji sada vredi svega 13-14 miliona evra nakon velikog pada cene akcija od početka godine. Primamljivi za investitore su i „Tigar“, kao i „Lasta“ i „Simpo“ - kaže Nenad Gujaničić, glavni broker “Sinteza invest grupe”.

Blic

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.