Srpsko-ruski ekonomski odnosi na novom nivou

Izvor: RTS, 13.Dec.2013, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-ruski ekonomski odnosi na novom nivou

Odnosi Srbije i Rusije podignuti na novi nivo, zaključio međuvladin Komitet za ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije. Potpisan protokol o saradnji.

Međuvladin Komitet za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije zaključio je na današnjoj sednici u Beogradu da su odnosi te dve države podignuti na novi nivo, kao i da su ostvareni uslovi za dalji napredak saradnje.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije Milan Bačević ocenio je da su ekonomski odnosi sa Rusijom približeni nivou političkih odnosa, koji prema njegovim rečima "nikad u istoriji nisu bili bolji".

"Iza nas stoji vrlo uspešna godina. Mi smo u proteklom periodu do kraja doveli nekoliko vrlo važnih projekata, od kojih je svakako najvažniji gasovod Južni tok", rekao je Bačević novinarima u Vladi Srbije i istakao da između dve države "nema otvorenih pitanja".

On je dodao da su za godinu dana rada Komiteta realizovana dva kredita sa Ruskom Federacijom, od kojih je jedan namenjen pokrivanju prošlogodišnjeg budžetskog deficita, a drugi razvoju železničkog saobraćaja u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u tom periodu takođe je smanjen i deficit u trgovini sa Rusijom, a robna razmena je porasla za 13,5 odsto.

Bačević i ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, kao kopredsednici Komiteta, potpisali su protokol sa današnjeg zasedanja, kom su prisustvovali i ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Ministar Novak je najavio da će 2014. godine početi realizacija projekta modernizacije rafinerije u Novom Sadu, gde će biti izgrađeni kapaciteti za proizvodnju i preradu ulja.

On je dodao da će u naredne dve godine biti povećana dubina prerade naftnih derivata u rafineriji Pančevo i da će vrednost ovih projekata iznositi 1,5 milijardi evra.

Novak je istakao i saradnju ruske kompanije "Rusatom Oversis" i Instituta u Vinči na izgradnji fabrike za proizvodnju radiofarmaceutika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi nivo ekonomskih odnosa Srbije i Rusije

Izvor: Mondo, 13.Dec.2013

Međuvladin Komitet za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije zaključio je na današnjoj..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.