Srpsko mleko najskuplje

Izvor: Politika, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko mleko najskuplje

Potrošače je ovog vikenda, kao hladan tuš, preseklo još jedno poskupljenje. U ionako praznu korpu juče su bojažljivo stavljali mleko po novoj ceni – dugotrajno košta 80 dinara, a sveže, koga je na rafovima bilo u manjim količinama, 62 za litar. Cena jogurta je u manjim trgovinama korigovana na 82 dinara za litar. Sve ovo počelo je prvog dana vikenda kada su tri velike mlekare "Imlek", "Subotica" i "Novosadska", koje posluju pod kapom Denjub fuds grupe, trgovcima dostavili nove cenovnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako kažu velikoprodajnih cena mleka (valjda misle na proizvođačke). Treće poskupljenje mleka u poslednja četiri meseca iznuđeno je, kažu, rastom njegove otkupne cene, koja je sa 18 dinara koliko je iznosila pre šest meseci, sada skočila između 28 i 33 dinara u zavisnosti od kvaliteta.

Nismo li zbog suše, skupljih energenata i upravo otkupne cene mleka početkom novembra imali već jedno poskupljenje? I ima li opravdanja za nove korekcije cena ove namirnice?

– Cene sirovog mleka su od juna do sada povećane za oko 80 odsto. Povećanje inputa i suša jesu razlozi za povećanje proizvođačke cene. Dosadašnje korekcije nisu bile dovoljne, jer su ih apsorbovali upravo proizvođači. U toku ove godine država nije nijednom reagovala – nije priznala sušu kao elementarnu nepogodu, a pri tom su smanjene subvencije na mleko – kaže Rade Pribićević, direktor korporativnih poslova "Denjub fuds grupe" koja kod nas zauzima oko 35 odsto tržišta mleka. On napominje da je na tržištu mleka i na svetskom tržištu došlo do pomeranja, između ostalog je povećana potražnja i do 200 odsto na globalnom nivou.

Posle poskupljenja ulja, koje se dogodilo pre nedelju dana, i ova korekcija cene mleka, jogurta i mlečnih prerađevina, ozbiljno je ugrozila budžet potrošača. Nije teško predvideti kako će za ovim, uslediti poskupljenja i proizvoda na bazi mleka, jer tako smo navikli. U pokretu potrošača Beograda kažu da proizvođači osnovnih životnih namirnica i te kako koriste objektivno stanje u zemlji, te čim se stvore i najmanji razlozi za poskupljenja, ne propuštaju priliku da se okoriste. U ovu grupu, ne oklevajući, svrstavaju i mlekare, podsetivši da su pre nekoliko meseci obećali da novih korekcija cena mleka neće biti.

– Zloupotrebe, monopol, kartelsko dogovaranje ili pravdanje visokim troškovima ne zanimaju mnogo potrošače. Znamo koliki nam je budžet i da možemo sve manje sebi da priuštimo kada je reč o hrani – kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

Ako je došlo do globalnih promena na tržištu mleka, kako se pravdaju mlekare, kako to onda Srbija ovu namirnicu nudi po najvišim cenama u odnosu na naše okruženje? Kada je reč o dugotrajnom mleku, naime, litar u Hrvatskoj košta između 65 i 66 dinara, u Makedoniji oko 69, u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, staje neverovatnih 51 do 54 dinara, dok se samo u Crnoj Gori može naći za 80 dinara, mada ima mleka i za 60 dinara po litru.

Nove cenovnike su juče istakli uglavnom svi mali trgovci. U Delta maloprodaji se mleko i prerađevine nude po starim cenama, baš kao i u drugim trgovinama većeg formata. Da li je reč o kalkulisanju ili igri živaca, po principu ko će prvi da poskupi, pokazaće nedelja pred nama.

Ovu prethodnu, da podsetimo, između ostalog su obeležili rast evra i poskupljenja južnog voća na pijacama i kalkulisanja trgovaca gde još ima prilike da se "ugrade". Ako budu računali na podatak da više od polovine građana Srbije prima platu do proseka koji iznosi oko 28.000 dinara, teško da će imati prostora za to. U korpi će ubuduće verovatno biti i manje mleka, izuzev u onim porodicama sa malom decom koje će se, zarad skupljeg mleka i jogurta, odreći nečeg drugog.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.