Izvor: Politika, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski rast blizu rekorda

Prvi proračuni ukazuju da bi, ako politička klima dodatno ne pokvari poslovnu, bruto domaći proizvod ove godine mogao da se uveća za 7,1 odsto Srpski bruto domaći proizvod ove godine uvećaće se za 7,1 odsto u odnosu na prošlogodišnji. Ovo je rezultat analize koju su obavili stručnjaci Republičkog zavoda za razvoj a na osnovu do sada raspoloživih statističkih podataka o privrednim kretanjima i očekivanih aktivnosti do kraja godine. Ujedno to je i prva zvanična procena ovogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << privrednog rasta, obelodanjena u najnovijem broju Zavodove publikacije "Srpski ekonomski dijagram".

Uz podsećanje da je bruto domaći proizvod u proteklih šest godina rastao prosečno 5,3 odsto – najviše u 2004 (8,4 odsto) a u protekle dve godine po nižim stopama (6,2 i 5,7 odsto) – dr Edvard Jakopin, direktor Republičkog zavoda za razvoj, objašnjava da bi ovogodišnji rezultat trebalo da bude nastavak toka značajnog rasta BDP-a započetog 2004.

Da li će prognozirani procenti biti dostignuti, ne zavisi samo od ekonomskih parametara. Jer, i nad ovim proračunima nadvija se jedno veliko "ako": ako poslovnu klimu dodatno ne pokvari već iskomplikovana politička. Matematički precizno, i prošle godine, u ovo doba, Zavodovi stručnjaci izračunali su da će BDP u 2006. narasti za sedam odsto u odnosu na ostvareni u prethodnoj godini. Mada je početak bio obećavajući i u prvim kvartalima BDP se kretao po prognoziranoj putanji, kako su se primicali izbori bilo je sve očiglednije da će konačni rezultat biti ispod očekivanog. Najveći podbačaj dogodio se upravo u poslednjem kvartalu, koji je trebalo da bude najjači.

U svakom slučaju i ove godine najznačajniji rast očekuje se u oblasti usluga: saobraćaja i veza 28,1, trgovine 14,1 i finansijskog posredovanja 14,4 procenta. Usluge su skočile deset odsto u 2005, pa još za 8,6 u prošloj i ove godine trebalo bi da zabeleže dodatnih 10,4 procenata.

– Konstantan i dinamičan rast sektora usluga od 2000. godine i očekivanja za ovu uticali su i na promenu strukture bruto dodate vrednosti (BDV): učešće usluga u stvaranju BDV iz godine u godinu raste i sa dostignutih 62,8 odsto u prošloj godini, što je 13,1 odsto iznad onog iz 2000, ove godine očekuje se povećanje njihovog udela u stvaranju nacionalnog kolača za još 1,6 procentna poena – ukazuje Jakopin.

Osim usluga, napominje, očekuje se i nastavak rasta industrije a 4,2 i građevinarstva 8,5, dok bi poljoprivreda, kako se procenjuje, posle pada u 2005. za 4,9 i prošlogodišnjeg pomaka za 1,6 odsto, ove godine mogla da se zadrži na lanjskom nivou ili, preciznije, da zabeleži neznatan rast od 0,6 odsto.

Vesna Jeličić

[objavljeno: 26.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.