Srpski poslovni klub: Kriza ne sme da bude alibi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski poslovni klub: Kriza ne sme da bude alibi

BEOGRAD - Podržavamo svaku demokratski izabranu vladu i parlament, ali ne i neprekidnu atmosferu predizbornih kampanja, poručio je predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik Danko Đunić na prijemu ovog kluba i naglasio da je vlast izabrana na četiri godine, zbog čega bi svu energiju trebalo da usmeri na ostvarivanje prioriteta za koje je dobila većinsku podršku.

U prisustvu premijera Mirka Cvetkovića, potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, Božidara Đelića i ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dijane Dragutinović, Dragana Šutanovca i Nebojše Bradića, Đunić je, kako je saopšteno, istakao da je Klub opredeljen za punu afirmaciju i dalji razvoj demokratije u Srbiji i spreman da tom procesu i sam doprinese.

Niti smo krizu započeli, niti je možemo okončati

Na prijemu kojem su, u četvrtak uveče, prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, kao i ličnosti iz poslovnog sveta, kulture, nauke, sporta i medija, Đunić je napomenuo da bi o rezultatima Vlade trebalo da se odlučuje po isteku regularnog mandata, a nikako na dnevnoj osnovi.

Naša zemlja nije uticala na početak svetske ekonomske krize, a na žalost, ne može ni da doprinese njenom završetku, ocenio je Đunić, koji smatra da je to prilika da članovi Kluba ukažu na najvažnije probleme zemlje i istovremeno ponude svoj doprinos rešenjima za njihovo prevazilaženje.

Ofanzivni investicioni model razvoja

On je istakao da je vreme za novi sastanak privrednika sa državnim vrhom Srbije na kojem bi se razgovaralo šta posle krize.

Prema rečima Đunića, kriza ne sme da bude alibi za nepreduzimanje različitih neophodnih i često bolnih reformskih poteza.

Srbiji je potreban novi ofanzivni investicioni model razvoja, zasnovan na unapređenju obrazovanja i izvozno orijentisanoj privredi, istakao je Đunić i precizirao da je prvo i najvažnije pitanje povećanje investicija u proizvodnju i infrastrukturu.

Agresivno zaduživanje

Mnogo atraktivniji investicioni ambijent je imperativ, a privatni kapital, strani i domaći, sam će naći svoj interes koliko i gde da ulaže, smatra Đunić.

Klub "Privrednik" je spreman da u punoj meri podrži i aktivno se uključi u projekte privatnog i javnog partnerstva u oblasti infrastrukture i građevinarstva, rekao je Đunić i ukazao da za veliki investicioni zahvat privatni kapital neće, međutim, biti dovoljan.

Zato je, prema oceni Đunića, opravdano da se država agresivno dodatno zaduži u inostranstvu, ali isključivo namenski, u funkciji javnih investicija.

NBS - konkurent privredi?

Potrebna je jasna i međusobno usklađena monetarna i fiskalna politika, a ne da se suočavamo sa ogromnim bankarskim kamatama, kao i stalnim traženjem nerealnih izvora za popunjavanje rastućih budžetskih deficita, rekao je Đunić, napominjući da banke treba da rade za profit, ali da u tome ne mogu biti jedine.

Razumemo da saradnja sa MMF zahteva restriktivne monetarne mere, ali NBS, zajedno sa Vladom, smatra Đunić, mora da definiše granicu kako ta restriktivnost ne bi blokirala investicionu aktivnost i privredni rast.

Srbija ne može da bude jedina zemlja u Evropi sa dvocifrenom referentnom kamatnom stopom koja, uz insistiranje na stabilnom kursu, obesmišljava svaku realnu ekonomsku aktivnost, upozorio je Đunić.

Prema njegovoj oceni, NBS ne sme da bude konkurent srpskoj privredi i atraktivnije mesto za plasman komercijalnih bankarskih sredstava od samih preduzeća.

Odlučnost i hrabrost - vlasti i opozcije

Ukratko, neophodne su velike promene, hrabri potezi i preuzimanje političkog rizika da se promene sprovedu odlučno i beskompromisno, naglasio je Đunić.

Odgovornost za to, kako je primetio, nemaju samo vladajuće političke strukture, već i onaj deo konstruktivne opozicije koji dobro razume situaciju u kojoj se nalazimo, kao i teške odluke koje se moraju doneti za dobro Srbije.

Mediji: Sloboda obavezuje

Kada već govorim o odgovornosti, moram da spomenem medije zbog ogromnog uticaja na najširu javnost, rekao je Đunić, ukazujući da je u "brojnim medijima prisutan populizam najgore vrste, senzacionalizam, presuđivanje ljudima pre presuda, podsticanje nacionalističkih i drugih strasti, gde se ne poštuju osnovna ustavna i elementarna ljudska prava".

"Sloboda obavezuje, a toga danas u medijima ima vrlo malo", zaključio je Đunić.

Pored Đunića, domaćini na prijemu bili su i Miroslav Mišković, Miodrag Babić i Toplica Spasojević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.