Izvor: Politika, 07.Sep.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski izvoz u Nemačku vredan milijardu evra

Čak 88 odsto nemačkih preduzeća u Srbiji izjavilo je da bi ponovo odabrali našu zemlju kao investicionu lokaciju

U 2013. godini najverovatnije će biti premašena rekordna robna razmena Srbije i Nemačke iz 2008. godine od 2,5 milijardi evra, rečeno je našem listu u Delegaciji nemačke privrede u Srbiji (Privredne komore). Prema podacima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomiju i tehnologije u toku prvih šest meseci ove godine razmena je dostigla 1,33 milijarde evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što je 6,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Naš izvoz beleži rast od 13,6 odsto. Zahvaljujući nemačkim proizvodnim kompanijama, kojih je ovde oko 40, Srbija je smanjila svoj spoljnotrgovinski deficit. Prošle godine srpski izvoz u Nemačku dostigao je970 miliona evra, dok je ukupna razmena vredela 2,5 milijardi evra.

Nemačka je i među najvećim investitorima u Srbiji. Ulaganja njenih preduzeća od 2000. godine premašila su 1,6 milijardi evra. Svoj kapital kod nas je uložilo 370 preduzeća, čiji su osnivači nemačka pravna lica i još 300 firmi nemačkih preduzetnika.

I u ovogodišnjoj uobičajenoj prolećnoj anketi nemačkih kompanija u Srbiji, koju sprovodi Nemačko-srpsko privredno udruženje, preovlađuje zadovoljstvo rezultatima poslovanja. Uprkos teškom ekonomskom okruženju, većina je svoje poslovanje ocenila kao dobro ili zadovoljavajuće. Opštu privrednu situaciju 79 odsto anketiranih vidi kao lošu,a samo 21 odsto očekuje da će poslovna 2013. godina biti bolja od prethodne.

Ipak, povećanje investicija očekuje 37 odsto ispitanih preduzeća, 39 odsto namerava da poveća broj zaposlenih, a čak 88 odsto bi ponovo investiralo u Srbiji.

Našoj vladi preporučuju da poboljša efikasnost državne uprave, pojednostavi birokratske procedure, pojača borbu protiv korupcije i kriminala i omogući punu pravnu sigurnost.

Ukupno 39 odsto anketiranih ocenilo je trenutno stanje svog preduzeća kao dobro, 55 odsto kao prosečno, a samo šest procenata je izjavilo da je njihova firma u teškoj ekonomskoj situaciji. Poboljšanje u poslovanju svoje firme u ovoj godini očekuje 53 odsto anketiranih, dok 39 odsto se nada stabilnom i nepromenjenom stanju svog preduzeća. Preostalih osam procenata očekuje težu privrednu situaciju u 2013. godini u odnosu na prošlu godinu.

Nemački investitori zadovoljni ovdašnjom radnom snagom, cene njenu kvalifikovanost i obrazovanje, motivisanost i produktivnost, a zadovoljni su i visinom troškova rada.

Na pitanje – da li biste ponovo odabrali Srbiju kao investicionu lokaciju, 88 odsto preduzeća dalo je pozitivan odgovor. Ovim se Srbija među članicama nemačkih spoljnotrgovinskih komora u centralnoj i istočnoj Evropi svrstava u najomiljenije investicione destinacije. Odmah iza članica EU, Estonije, Poljske i Litvanije. Po rezultatima ankete, Srbija je ubedljivo ispred za nemačku privredu tradicionalno važnih tržišta, kao što su Češka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Slovenija.

U Delegaciji nemačke privrede u Srbiji procenjuju da su najveće perspektivne privredne oblasti poljoprivreda, autoindustrija, obnovljivi izvori energije i hemijska industrija.

Nemačka je i najveći evropski darodavac Srbiji. Posredno ili neposredno, ona je našoj zemlji kao pomoć mnogim razvojnim projektima poklonila više od jedne milijarde evra, od čega samo u oblast infrastrukture – energetika, vodoprivreda i razvoj lokalne samouprave – oko 700 miliona evra.

Nemačke kompanije u Srbiji sada zapošljavaju više od 25.000 ljudi. Najviše „Drekslmajer” u Zrenjaninu – 2.000, „Metro Srbija” – 1.630, „Leoni” u Prokuplju – 1.600 i „Gramer” u Aleksincu – 1.200. Zbog novih investicija nemačkih kompanija ovaj broj će rasti i ove godine, što će biti značajan doprinos konsolidaciji ovdašnjeg tržišta rada. U Šimanovcima je počela izgradnja fabrike kompanije „Robert Boš”, koja će, za najviše dve godine, zaposliti nekoliko stotina ljudi. 

A. Mikavica

objavljeno: 07.09.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.