Srpski grad postaje mali Holivud: Grade se tri studija, biće posla za 2.000 radnika, a država već organizuje obuke

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2020, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski grad postaje mali Holivud: Grade se tri studija, biće posla za 2.000 radnika, a država već organizuje obuke

Od ove godine u planu je da Pančevo postane filmski grad, budući da će beogradska firma izgraditi tri filmska studija na već kupljenoj parceli od 12 hektara na Bavaništanskom putu u zoni Hipodroma.

Reč je o investiciji vrednoj 5,8 miliona evra, koja će zaposliti više desetina ljudi, a po zasebnim projektima i do 2.000.

- Izgradnja filmskog grada važna je za Pančevo jer nas pozicionira na turističkoj mapi kao centar filmske produkcije - rekao je gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Saša Pavlov.

Član Gradskog veća za kulturu grada Nemanja Rotar je rekao da očekuje da izgradnja prvih objekata počne do kraja godine.

- Za sada nemamo precizne datume i nisam video konkretan nacrt studija, ali verujem da će sve biti ozbiljno s obzirom na uložena sredstva. Film je velika industrija koja angažuje razne sektore, ali i privuče mnoge ljude, naročito ako vam dolaze filmske zvezde iz sveta. Cela investicija je tek u prvoj fazi i očekuje se da ove godine počne i izgradnja - naveo je Rotar.

Kako se već pisalo, otvaranjem novih filmskih studija u Pančevu i Beogradu, Srbija povećava šansu da u filmskoj industriji postane lider u regionu.

Da bi se to postiglo, Nacionalna služba za zapošljavanje je od kraja prošle godine počela da organizuje obuku za pojedina zanimanja iz filmske industrije. Organizuju se besplatne obuke za zanimanja u oblasti filma i filmske industrije, kao što su tehničar u sektoru kamere, tehničar rasvete, scenski tehničar, knjigovođa u filmskoj industriji.

Obuku je u martu ove godine završilo 13 nezaposlenih lica koja su osposobljena za poslove tehničara rasvete. Beogradska filijala NSZ-a završila je obuke za scenske tehničare i tehničare kamere, tehničare specijalnih efekata i knjigovođe u toj branši.

Od 2016. do prošle godine, u Srbiji su filmove snimale produkcije iz SAD, Švedske, Izraela, Kanade, Francuske, Turske, Grčke, Slovenije, Velike Britanije, Indije, Kine, Norveške, Rusije, Saudijske Arabije i drugih država.

Inače, stanovi u Pančevu koštaju i manje od 1.000 evra po kvadratu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.