Srpski Itebej: Mini sajam poljoprivrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2016, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski Itebej: Mini sajam poljoprivrede

U Srpskom Itebeju, pod pokroviteljstvom Opštine Žitište, održan je deseti po redu mini sajam poljoprivrede. Manifestacija koja je okupila 19 izlagača, poljoprivredne proizvođače i stručnjake, ima za cilj da svima koji rade i žive od proizvodnje hrane, pomogne u izboru opreme, načina rada i upozna ih sa novim tehnološkim aktivnostima.

Nenad Arsić, poljoprivrednik iz Srpskog Itebeja, bavi se ratarskom proizvodnjom, i da smatra da ovakvi sajmovi mogu biti od koristi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unapređenje proizvodnje.

"Samo još kada bi i država stala malo na našu stranu, podržala nas, jer svi ovi zakoni koji su doneti u zadnje vreme nama samo idu na štetu. Mi smo skretali pažnju Ministarstvu poljoprivrede još u novembru, decembru na ovaj novi zakon, da će biti neodrživ, da neće biti sporovodljiv, i evo sad se dešava, apsurd da će se neke stvari raditi po satrom zakonu, neke po novom", rekao je Arsić.

U optini kažu da je iz bužeta za ovu godinu 10 miliona dinara izdvojeno za pomoć poljoprivredi i dodaju da su najzastupljeniji ratarstvo i stočarstvo, a da je ideja da se podstaknu voćarstvo i povrtarstvo.

U Vojvodini ima oko 400 zadruga, a bitno je podsticati opstanak proizvođača i u manjim sredinama, smatra predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

"Ono što mi u zadružnom sektoru volimo da istaknemo podstaknemo je da ima nade za bavljenje poljoprivrednom, ima nade i za zadrugarstvo. Zadruga Mrkšićevi salaši, nalazi se u maloj, ruralnoj sredini, a veliki broj ljudi živi direktno ili indirektno od zadruge", rekao Radislav Jovanov.

Mini sajam poljoprivrede Opština Žitište organizuje od 2007. godine, a ovo je prvi put da je održan u Zemljoradničkoj zadruzi u Srspkom Itebeju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.