Srpski IT sektor može u svet

Izvor: B92, 30.Okt.2013, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpski IT sektor može u svet"

Beograd -- Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji ima godišnji rast od 20 do 25 odsto, rečeno je na konferecniji Tehnologija i preduzetništvo.

Tržište IKT u Srbiji je malo i teško ga prepoznaju u razvijenim zemljama, ali to ne sprečava domaće kompanije da ostvare uspeh na stranim tržištima, ocenjeno je na tom skupu.

Direktor kompanije Mikroelektronika, Nebojša Matić, kazao je da 99,8 odsto svega što proizvedu izvoze u 110 država, imaju oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 40 distributera, i uopšte se ne postavlja pitanje odakle proizvod stiže, već kakvog je kvaliteta.

"Firmama iz Srbije nije ni malo teško da ostvare uspeh na stranom tržištu. Kupac je svuda isti, on želi da kupi najbolji proizvod za najmanje para, i ako ponudite kupcu dobar proizvod njega ne zanima ko ste i odakle ste", istakao je Matić.

On je kazao da IKT sektor raste godišnje 20-25 odsto, i to će se nastaviti, jer je potrebno sve više softvera, sve više bilo kog upliva elektronike u svakodnevni život.

Kada je reč o podršci države, Matić je naveo da država ne bi trebalo ni da olakšava ni da otežava poslovanje, jer ona ima mnogo onih o kojima mora da brine - o zdravstvu, školstvu...

"Firme kao što je moja i slične, moraju same da rade i da se probijaju, a što se tiče države, dovoljno je da nemamo nikakav dodir sa njom sem plaćanja poreza", dodao je Matić.

IT, poslovni i razvojni konsultant i pravni savetnik na međunarodnim projektima multinacionalnih kompanija, Jirgen Kapenman smatra da je srpsko tržište interesantno za nemačke kompanije, ali je ograničeno veličinom.

Vidljivost IT industrije u Srbiji je mala, postoji ograničenost iskustva i stručnosti jezika, naveo je Kapenman.

Ako neka kompanije hoće da uđe na nemačko tržište, potreban je fokus na kompetentnost, opredeljenje za jednu oblast, kvalitetan menadžment, ali i analiza tržišta, ukazao je on.

Kapenman je naveo da je nemačko IKT tržište u 2012. ostvarilo promet od 151,9 milijardi evra, i to je druga po veličini industrija u toj zemlji.

Kako je istakao, iako ovaj sektor zapošljava 917.000 ljudi, samo ove godine nedostaje 39.000 IT stručnjaka, posebno u oblasti razvoja softvera i IT konsultanata.

Samo u sektoru razvoja softvera mesečna plata je oko 5.000 evra, dok početnici godišnje ostvare prihod od 31.000 do 44.000 evra.

Viši savetnik za privredu i trgovinu u Ambasadi Holandije, Duško Krsmanović, kazao je da Holanđani takođe ne znaju dovoljno o IT tržištu Srbije zato što je malo.

Prema njegovom mišljenju, potrebne su inicijative sa srpske strane kako bi se razvila saradnja.

Holandske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 400 ljudi, i uglavnom su zadovoljni sa domaćim saradnicima, dodao je Krsmanović.

Ta zemlja, kako je rekao, godišnje ostvaruje 30 milijardi evra prometa u oblasti IKT, na tržištu posluje 47.455 kompanija koje se bave uglavnom softverom, i one godišnje izdvajaju dve milijarde evra za istraživanje i razvoj, a tu mogu da ostvare i određene poreske olakšice.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godišnji rast IT sektora u Srbiji 25 odsto

Izvor: GdeInvestirati.com, 31.Okt.2013, 11:20

BEOGRAD – Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji ima godišnji rast od 20 do 25 odsto, rečeno je na konferecniji Tehnologija i preduzetništvo. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.