Srpski Davos: Bez razloga za optimizam

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2012, 05:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski Davos: Bez razloga za optimizam

Na Kopaoniku je počeo 19. Biznis forum od koga se očekuje da ponudi rešenja za brojne poteškoće sa kojima je suočena srpska ekonomija u vreme globalne krize, ali i niza domaćih neizvesnosti. Popularni "srpski Davos" okupio je ove godine oko 500 učesnika iz sveta biznisa, a u prvim izlaganjima na forumu oni su kao put za izlazak Srbije iz krize istakli vođenje ekonomske politike koja je kompatibilna sa EU.

Srpski Davos otvorio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković ističući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da Vlada Srbije mora da se pridržava mera štednje, s obzirom na okolnosti u kojima posluje privreda u zemlji.

Tokom četiri dana na Kopaoniku na panelima će se u Kongresnom centru smenjivati predstavnici države, privrede, ambasadori i ekonomisti.

Ocena organizatora, Saveza ekonomista Srbije, jeste da se zemlja ponovo nalazi na raskršću, te da će budućnost zavisiti isključivo od ekonomskih rešenja koja se budu primenjivala u narednom periodu. Zato je osnovna tema ovogodišnjeg skupa "Kako sačuvati budućnost Srbije".

Ovogodišnje prognoze, za razliku od prošlogodišnjih, nisu nimalo optimističke. Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović za list "Blic" kaže da su okolnosti i ekonomska kretanja bila daleko bolja nego danas.

- Drugi talas krize u Evropi počeo je prošle godine tek u aprilu, a kod nas se osetio tek u junu, tako da je Biznis forum tada održan u optimističkom tonu što, kako stvari stoje, neće biti slučaj ove godine - ocenjuje Vlahović, i podseća da se kriza javnog duga u EU produžila i da su okolnosti daleko gore od prošlogodišnjih.

On kaže da je opstanak evrozone sada legitimno pitanje, i zato će glavne teme biti kriza javnog duga, ali i evra, pa samim tim i njeni efekti na Srbiju. Pored uobičajenih tema o makroekonomskoj stabilnosti, u žiži interesovanja biće i industrijska politika, a neizbežna tema ove godine biće i kurs dinara.

- Lekovi za stabilan kurs dinara ne nalaze se u Narodnoj banci Srbije, nego u Vladi i makroekonomskoj politici koju ona vodi ili će voditi - ocenjuje Vlahović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.