Srpska primorana na novo zaduženje na berzi od 130 miliona KM

Izvor: Capital.ba, 21.Avg.2023, 15:29

Srpska primorana na novo zaduženje na berzi od 130 miliona KM

Zora Vidović priznala da RS ima finansijskih problema zbog sukoba sa Šmitom BANJALUKA – Samo dan nakon što je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović priznala da Vlada ima problema zbog sankcija koje trpi u sukobu sa Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, kojeg RS ne priznaje, Srpska je krenula u novo zaduženje „teško“ 130 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL. Zora Vidović. FOTO: Srna Naime, odluka je „pala“ na posljednjoj sjednici Vlade, prošli četvrtak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << ali vlast u Srpskoj je očigledno smatrala da sa tim ne treba opterećivati građane, pa je kao i mnogo puta do sada kada je riječ o sličnim informacijama, pokušala da je sakrije. Tako smo u izvještaju sa sjednice mogli da saznamo da je donesena odluka da se promijeni ime Studentskog doma u Foči, kao i da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave sa Fondom za dječiju zaštitu elektronski razmjenjuje podatke te da će se postaviti dvije automatske protivgradne stanice na području opštine Šamac, ali o novom velikom zaduženju nije bilo nijednog jedinog slova. A plan je da se emituje 130.000 obveznica vrijednosti od po 1.000 maraka koje će da se vraćaju u narednih pet godina po kamati od šest odsto na godišnjem nivou. „Glavnica se isplaćuje godišnje u pet jednakih rata, a kamata se računa na neotplaćeni dio glavnice i isplaćuje jednom godišnje“, stoji u odluci Vlade. Inače, Republika Srpska je do sada emitovala devedeset emisija obveznica. Ukupno je 61 emisija emitovana javnom ponudom, a vlast je na taj način građane i budžet zadužila za preko 3,5 milijarde maraka. Takođe, deset emisija je iskorišteno za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za plaćanje obaveza prema dobavljačima, jedna za plaćanje izgubljenih sudskih presuda. Šesnaest emisija emitovano je kako bi se platila ratna šteta. CAPITAL: D. Tovilović Чланак Srpska primorana na novo zaduženje na berzi od 130 miliona KM се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Za koliko se zadužila Republika Srpska do Preobraženja 2023. godine?

Izvor: Capital.ba, 22.Avg.2023, 10:39

BANJALUKA – U pogledu  novca koji je pozajmila  Republika Srpska nedavno su date dvije izjave  koje apsolutno ne odgovaraju podacima Ministarstva finansija  Republike Srpske i  Banjalučke berze. Foto: Capital.ba Prvo  je ministar finansija saopštio da se Republika Srpska u 2023. godini zadužila...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.