Srpska gradilišta: Od papira i olovke do digitalnih blizanaca

Izvor: B92, 16.Jul.2021, 16:30

Srpska gradilišta: Od papira i olovke do digitalnih blizanaca

Koliki je prostor za primenu savremenih tehnologija u srpskom građevinarstvu?

Imajući u vidu da je nedavna analiza pokazala da čak 74 odsto građevinskih kompanija u Srbiji još koristi osnovne ili tradicionalne tehnologije, pitanje se, čini se – nameće samo. Uz to, njih 36 odsto oslanjaju se samo na papir i olovku, podatak je iz istraživanja kompanije PlanRadar.

U kojoj meri onda naša zemlja kaska za svetom pitali smo direktora za Jugoistočnu Evropu pomenute >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije, Bojana Petkovića.

Ne toliko koliko bi se možda nekome učinilo na prvi pogled. Iako se pojedine svetske firme neretko oslanjaju na različite vrste robota, blokčejn tehnologiju, 3D štampu, veštačku inteligenciju i slično, ponekad "trava u tuđem dvorištu" nije uvek tako zelena kako nam se čini.

Nekima u Srbiji glavni alati i dalje samo papir i olovka

"Recimo, savladali smo lasersku tehnologiju, ali probleme imamo na samim gradilištima. Pritom, imajte u vidu i da mnoge stvari i dalje nisu na toliko visokom nivou ni na Zapadu. Kada je koriščenje dronova, na primer, u pitanju, Srbija nije u zaostatku u odnosu na jugoističnu Evropu. Dronovi su, manje-više, postali standard na tržištu", kaže Petković za B92.net.

Koriste se za nadgledanje i identifikaciju opasnih područja, isporuku građevinskog materijala, rušenje građevinskih elemenata…

Prema rečima našeg sagovornika, mnogo više prostora za napredak može se uočiti u primeni takozvanih digitalnih blizanaca.

U pitanju su virtuelne kopije fizičkih objekata. Tehnologija je slična BIM-u (Building information modeling), od koje se razlikuje po tome što digitalni blizanac simulira interakciju osobe sa okolinom, ažurirajući se kako bi ostao tačan u realnom vremenu i pružajući priliku testiranja različitih scenarija i pretnjih, dok je BIM prilično statičan. Dakle, prediktivna funkcija digitalnog blizanca je jedna od njegovih najznačajnijih karakteristika.

"Po mom mišljenju, standard će kod nas defitinitvno postati i već pomenuti BIM i digitalni blizanci", ocenjuje direktor PlanRadara.

Na Moravskom koridoru radi se i noću: "Želimo da postavimo nove standarde vođenja radova" FOTO

Veliku pažnju javnosti takođe privlači 3D štampanje, ali ono, kako kaže direktor pomenute kompanije, nije toliko omasovljeno ni u mnogo većim zemljama od naše.

"Nisam siguran u kojoj meri je kod nas zastupljeno štampanje celih kuća, ono se dosta vezuje za Rusiju, mada je i tamo upitno koliko obimno se zapravo ta tehnologija koristi", zaključuje Petković.

Koliko se mladi snalaze s novim tehnologijama pokazaće takmičenje

Kako najavljuje naš sagovornik, ove subote u Beogradu će se održati završna faza i proglašenje pobednika regionalnog studentskog takmičenja koje će organizovati Studio Baldini, a na kom će jedna od nagrada biti i korišćenje PlanRadar softvera.

Energetski skauti ulaze u srpske firme - s kojim zadatkom?

"Zadatak učesnika je da projektuju objekte u BIM tehnologiji, a smatramo da je PlanRadar idealna platforma za to. Mladi se generalno jako dobro snalaze sa savremenim trendovima i period prilagođavanja novim tehnologijama je tu kratak, što smo mogli da vidimo i kroz, između ostalog, saradnju sa građevinskim fakultetima u Osijeku i Beogradu", dodaje Bojan Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.