Izvor: RTS, 16.Feb.2023, 14:41

Sretenjski mini odmor – poluprazni gradovi, na Zlatiboru oko 50.000 gostiju

Za mnoge građane Srbije za Sretenjske praznike počeo je petodnevni odmor. Pomoćnica ministra turizma Dunja Đenjić ističe da na Zlatiboru trenutno boravi oko 50.000 gostiju, ali da je popunjenost kapaciteta i u drugim planinskim i banjskim centrima na najvišem nivou. Tome doprinosi, kaže, i svetski trend mini odmora koji je promenio navike i domaćih turista. Đenjićeva je najavila u četvrtak otvaranje Beogradskog sajma turizma, na kome će zemlja partner biti Kina. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Beograd, ali i drugi gradovi u Srbiji su poluprazni, jer je većina građana iskoristila praznike i mini odmor da otputuju u turističke centre. Da je tako, potvrđuju i podaci o popunjenosti kapaciteta.

"Zlatibor se može pohvaliti brojkama do 50.000 ljudi koji trenutno borave. Kada kažemo da je u ovom trenutku popunjenost kapaciteta maksimalna, onda stvarno možemo reći da je popunjenost svih planinskih centara, ali i banjskih zaista na najvećem nivou", ističe Dunja Đenjić. 
Posetioci, a naročito skijaši, ovih dana mogu biti zadovoljni, jer na planinama ima dovoljno snežnog pokrivača. Đenjićeva napominje da su i u slučajevima kada nema snega, planinski centri opremljeni veštačkim osnežavanjem i na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini. 
Na Zlatiboru je najveće interesovanje za Gold gondolu, najdužu panoramsku gondolu na svetu, a od juče vozi i sat duže kako bi prevezla sve one koji žele da uživaju u pejzažima te planine. 
Od danas je na međustanici gondole, na Ribničkom jezeru za posetioce organizovana i besplatna obuka nordijskog skijanja.  
Kratki odmor – svetski trend Kako ističe Đenjićeva, popunjenost kapaciteta, govori i o promeni navika domaćih turista.
"Korišćenje kratkih odmora je trend u svetu i odustajanje višednevnih i višenedeljnih korišćenja godišnjih odmora u kontinuitetu. Zavisi od uzrasta, od platežne moći i to su sada interesovanja za planinske i banjske centre. To je ono što je interesantno, dostupno i nije daleko", navodi Đenjićeva. 
Dodaje i da trend promene cena prati i promene na globalnom nivou, a to je uslovilo i promenu cena smeštaja i usluga, hrane i pića u turističkim centrima. To, međutim i dalje ne sprečava naše turiste da koriste usluge.
"Bitno je reći i da se najskuplji aranžmani prodaji, ali i da je raznolikost turističke ponude u Srbiji dostupna za sve platežne moći", precizirala je pomoćnica ministra. 
Naglašava da  se i dalje povećava broj stranih turista a da je samo u prethodnom mesecu povećan za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
"Mi smo u prethodnoj godini zabeležili devizni priliv od 2,2 milijarde evra od turizma i očekujemo da će taj rekord biti prevaziđen čak i u ovoj godini. Prema podacima iz januara možemo govoriti o povećanju broja turista i gostiju u Srbiju koji je uvećan u odnosu na isti mesec prethodne godine za 18 posto", ocenjuje Đenjićeva. 
U četvrtak će biti svečano otvoren Sajam turizma u Beogradu, a zemlja partner je Kina.  Na sajmu će učestvovati 23 države, biće preko 350 izlagača. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.