Sremice obezbedile posao za pojedine žiteljke Grgurevaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2021, 19:19

Sremice obezbedile posao za pojedine žiteljke Grgurevaca

Svaka druga nezaposlena žena je sa sela, pokazuju rezultati istraživanja koje je sprovela organizacija Ujedinjenih nacija u Srbiji. Žene u selu Grgurevci u Sremu, odlučile su da to promene pa su osnovale udruženje "Mitrovačka dobra bašta" i tako obezbedile posao za pojedine žiteljke tog mesta. Pomoć je stigla i kroz projekat "ONAsnaživanje" čiji je cilj ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih sredina.

Proizvodi sa potpisom "Mitrovačke dobre bašte" - sokovi, pekmezi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << namazi možda će pojedincima pomoći da održe zdrav stil života, a ženama iz Grgurevaca koje ih prave, obezbeđuju zaradu i izlazak iz učmalosti male sredine u kojoj žive. Organizovane u socijalnom preduzeću, pružaju mogućnost ženama iz osetljivih grupa i sa iskustvom nasilja u porodici da rade, a nedavno je potpisan i sporazum sa Centrom za socijalni rad u Sremskoj Mitrovici.

"Tako da te žene koje su pretrpele nasilje mogu da dođu da se upoznaju sa našim preduzećem i mogu da dođu da rade", kaže Vukosava Tešanović, predstavnica udruženja "Mitrovačka dobra bašta".

Proizvodnju su pokrenule pre tri meseca, a prvi proizvod koji su izradile po sopstvenoj recepturi je sok od organski gajenog šipurka.

"Bez šećera konzervansa, aditiva, što je za današnje vreme zbog zdravlja jako značajno", dodaje Vukosava Tešanović.

Žene čine 55 odsto nezaposlenog ruralnog stanovništva, vrlo često nemaju lična primanja, nikakvu imovinu i zavise od ostalih članova porodice. Tri žene koje rade u "Mitrovačkoj dobroj bašti", pokazuju da žene imaju šansu da poboljšaju svoje životne prilike.

"Mi smo se opredelili za tu delatnost proizvodnje hrane, jer su to već žene iskusne domaćice, dosta toga već znaju, tako da smo im mi pružili dodatno podršku u smislu edukacija", kaže Jovana Stranjačević, projekat "ONAsnaživanje".

"Žena na selu nema dosta nekog vremena, za sebe, da bi odvojila par sati, pogotovo ko je mlađi pa ima porodicu, malu decu, idu u školu", kaže Jasna Krnić, Udruženje "Mitrovačka dobra bašta".

Neophodnu opremu, za početak, imaju - duplikator, pasterizator i mašina za pasiranje voća, ali za dalju proizvodnju potrebna im je mašina za točenje i pakovanje. Sposobne kakve jesu, kažu mogu i bez njih, ali bi im olakšale proizvodnju, te se ipak nadaju da će pomoć stići. Jer, tako se pomaže ne samo ženama sa sela, već celokupnoj društvenoj zajednici, zaključuju sagovornice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.