Srednji kurs evra ispod 76 dinara

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednji kurs evra ispod 76 dinara

Beograd -- Dinar je ponovo zabeležio rekordnu vrednost prema evru, tako da je zvanični srednji kurs evra 75,9361 dinara.

NBS je juče na međubankarskom deviznom tržištu kupila tri miliona evra da bi sprečila značajnije dnevno jačanje dinara u odnosu na evro

Dinar je nastavio višenedeljni trend jačanja i danas je ojačao prema evru za 0,74 odsto, odnosno za 56 para i postigao najvišu vrednost još od 23. oktobra 2004. godine, kada je srednji kurs evra bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 75,8609 dinara.

Narodna banka Srbije (NBS) juče je na međubankarskom deviznom tržištu kupila tri miliona evra kako bi sprečila značajnije dnevno jačanje dinara u odnosu na evro. NBS je saopštila da će i dalje pažljivo pratiti kretanja na deviznom tržištu i biće spremna da reaguje u slučaju preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Srednji kurs evra pao je ispod 78 dinara 24. jula, a nedelju dana kasnije ispod 77 dinara.

Evro je u ovoj godini najvišu vrednost zabeležio dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara.

Ekonomisti procenjuju da dinar jača zbog povećanog priliva deviza u Srbiju od zaduživanja naših preduzeća u inostranstvu, direktnih stranih investicija, novca od doznaka, kao i manjka dinara na tržištu zbog restriktivne politike NBS.

Direktor Centra za visoke ekonomske studije Vuk Đoković kaže da je najznačajniji razlog jačanja dinara smirivanje političke situacije u Srbiji, što je dovelo do povećanog priliva kapitala i veće ponude deviza na tržištu.

Međutim, prema njegovim rečima, uzrok jačanja dinara je i to što na tržištu nema dovoljno domaće valute, što je posledica restriktivne politike NBS i disciplinovanog fiskalnog trošenja u prvoj polovini godine.

Đoković je podsetio da su u julu stupile na snagu mere NBS, kojima je u kreditni limit građana uključen i minus po tekućem računu, kao i da je referentna kamatna stopa krajem prošle godine bila 9,5 odsto, a sada je 15,75 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.