Sređivanje budžetskog sistema

Izvor: B92, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sređivanje budžetskog sistema

Božidar Đelić (FoNet)

Beograd -- Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o budžetskom sistemu.

Njime je predviđeno efikasnije vođenje javnih finansija i omogućeno planiranje budžeta na rok od tri godine. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je posle sednice Vlade da bi tim zakonom bila uređivana oblast javnih finansija, a svi indirektni budžetski korisnici bili bi uključen u jedinstven sistem trezora.

"Daću primer pravosuđa. Danas imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudove koji su indirektni budžetski korisnici, koji upravljaju novcem tako što starešine sudova upravljaju novcem koje im prebacuje Ministarstvo pravosuđa", kaže on.

"S novim sistemom imaćemo direktnu vezu Trezora Srbije i svih računa koji treba da se plate. Tako ćemo biti sigurni da se u svakom trenutku isplaćuje novac koji je nužan, ali samo novac koji je nužan, za namene koje su predviđene budžetom", kaže on.

Novi zakon će, kako je objasnio Đelić, omogućiti da i Srbija, kao i druge zemlje u tranziciji, može da planirana budžet na tri godine, i kapitalne investicije, čime se postiže stabilnost javnih finansija.

"Taj zakon predviđa mogućnost, ne obavezu, da i Srbija, kao i jedan broj drugih zemalja u tranziciji, donese budžet ne na jednu nego na tri godine. Tako bi mogao da bude obezbeđen mnogo stabilniji način planiranja finansija i izbegnuta nestabilnost u finansiranju budžetskih korisnika", kaže on.

"To je još jedan korak prema evropskom uređenju javnih finansija. Za poređenje, budžet Evropske unije je budžet na šest godina", rekao je Đelić.

Vlada je usvojila i okvirni sporazum o saradnji sa EU o finansiranju kroz instrument IPA, koji se odnosi na pomoć Srbiji iz budžeta EU. Tim sporazumom je predviđena pomoć Srbiji od milijardu evra od 2007. do 2010, a za sledeću godinu 190,9 miliona evra.

Jelašić: Podrška vladi za stabilnost cena

Radovan Jelašić (FoNet)

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će ta institucija podržavati Vladu Srbije u onoj meri u kojoj vladin cilj bude stabilnost cena.

"Zadatak NBS, što se može videti i u zakonu, jeste održavanje stabilnosti cena i u kojoj meri cilj vlade bude stabilnost cena, u toj meri ćemo je mi podržavati", izjavio je Jelašić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da međugodišnji rast cena na malo u oktobru 2007. u odnosu na isti period prošle godine iznosi 8,5 odsto, ali da dve trećine tog porasta predstavljaju cene koje reguliše država.

Guverner NBS je istakao da je za makroekonomsku stabilnost ključno da se vlada tokom 2008. godine striktno pridržava planiranog budžeta.

Važno je da sva povećanja i potrošnja budu u okviru onoga što je planirano, a ne da se troši više, naglasio je on.

Ovakav budžet, prema njegovim rečima, traži restriktivnu monetarnu politiku, čija posledica može biti i veći pritisak ka povećanju vrednosti dinara.

"Ako je donet takav budžet, zna se kakva mora da bude monetarna politika i onda nije fer da se čuju priče zašto je kurs takav kakav je", dodao je Jelašić.

Govoreći o inflaciji, on je objasnio da NBS očekuje da do kraja godine dođe do usporavanja bazne i ukupne inflacije, ali je upozorio da to može biti ugroženo novim povećanjima cena.

"Povećanje cene hleba možda i može da uđe u tu našu račnunicu, ali sa povećanjem cena struje ne bi više bio siguran", rekao je guverner NBS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.