Srđan Šuput o kretanju Euribora: Kamatne stope će padati

Izvor: Capital.ba, 14.Dec.2023, 11:53

Srđan Šuput o kretanju Euribora: Kamatne stope će padati

BANJALUKA – Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput rekao je da je došlo da pada Euribiroa što će posljedično dovesti i do pada kamatnih stopa za kredite. Еvropska centralna banka kreira referentnu kamatnu stopu u Еvropi i samim tim kreira kretanje šestomjesečnog ili dvanaestomjesečnog Euribora, rekao je Šuput. On smatra da će 2024. biti godina stabilizacije. “Očekujemo da Euribor sa rekordnih četiri procentna poena koji je bio ove godine se spusti ispod tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << odsto pa i do 2,5 odsto krajem naredne godine”, rekao je on. Šuput je dodao da će banke nakon što padne Euribor, biti dužne da koriguju kamatne stope, odnosno da anuiteti budu niži. On ocenjuje da se gradi i kupuje mnogo nekretnina, ali ističe da stambeni krediti ne rastu. Za deset mjeseci ove godine, kaže Šuput, štednja građana Republike Srpske porasla je više od 300 miliona KM. Kada je riječ o cijenama nekretnina, Šuput smatra da one neće padati ali hoće, kako je dodao, stati, odnosno stagnirati. Uloga Agencije za bankarstvo je očuvanje finansijskog sektora i Šuput kaže da su u tome i uspjeli. “Situacija u bankarskom sektoru je odlična. Bankarski sektor ove godine se oporavio od uvezene krize prošle godine, bilansna aktiva je porasla, depoziti su porasli. Bankaraski sektor je profitabilan”, rekao je Šuput. Šuput kaže da posebno raduje činjenica da skoro sve banke, domaće naročito ali i strane, svu svoju dobit ostavljaju u Republici Srpskoj – ne isplaćuju dobit svom krajnjem vlasniku što je jako dobro. Šuput kaže da su u razgovoru sa bankama insistirali da se poveća kreditiranje privrede, realnog sektora i da se vodi računa o kreditiranju stanovništva. “Bojali smo se te uvezene krize, inflacije, da plate ne mogu da prate standard života građana”, rekao je Šuput. Šuput je naglasio da su banke u ovoj godini više kreditirale privredu a smanjili su kreditiranje države i javnih institucija. “Banke su dobar motor ekonomije. Sve banke u Srpskoj su stabilne”, rekao je Šuput u ATV jutro. Чланак Srđan Šuput o kretanju Euribora: Kamatne stope će padati се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Evropska centralna banka odlučila da ne poveća referentnu kamatnu stopu

Izvor: Danas, 14.Dec.2023

Evropska centralna banka (ECB) je danas odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na četiri odsto sa obrazloženjem da će inflacija uskoro ponovo kratkotrajno porasti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.