Srbiji potrebno novih 300 pogona za tretman vode, razmena iskustva sa izraelskim kompanijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potrebno novih 300 pogona za tretman vode, razmena iskustva sa izraelskim kompanijama

Pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, u saradnji sa Ambasadom Izraela i Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), danas je u Novom Sadu održan Prvi međunarodni stručni forum o tretmanu otpadnih voda i vode za piće.

U AP Vojvodini registrovano je više od 500 zagađivača, a od ukupne količine otpadnih voda prečišćava se samo 10 posto, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

"Za saniranje posledica višedecenijske nebrige i nedovoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulaganja u ovu oblast biće potrebno mnogo sredstava i mnogo vremena. Kada smo formirali Pokrajinsku vladu, pre tri godine, ovaj problem stavili smo na listu najvažnijih prioriteta", kazao je Mirović.

U okviru takvog opredeljenja, dodao je predsednik Mirović, pre dva meseca doneli smo Deklaraciju o zaštiti životne sredine kojom je predviđena realizacija 11 ekoloških ciljeva na teritoriji AP Vojvodine. Isto tako, podržali smo 123 projekta u 39 opština usmerena upravo na poboljšavanje stanja u toj oblasti, vredna više od 1,1 milijardu dinara, dok smo u ovoj godini, za tu namenu, izdvojili dodatnih 330 miliona dinara.

"Ovo je godina u kojoj smo pokrenuli i inicijativu i projekte za tri prečistača otpadnih voda u AP Vojvodini“, kazao je Mirović.

"Hvala Pokrajinskoj vladi jer smo ovu prvu bilateralnu konferenciju posvetili globalnom pitanju, a to je pitanje pijaće vode i otpadnih voda. Moja zemlja je vodeća u oblasti zaštite i prerade vode, i predstavićemo danas trendove u prečišćavanju vode za upotrebu u domaćinstvu i poljoprivredi“, kazala je ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam.

Današnjim skupom želimo da sagledamo najbolje modele za realizaciju projekata i da razmenimo dragocena iskustva sa izraelskim kompanijama u ovoj oblasti jer je procena da je u Srbiji potrebno izgraditi novih 300 pogona za tretman vode, izjavila je izvršna direktorka NALEDA-a Violeta Jovanović.

"Tretman otpadnih voda i vode za piće ključno je pitanje za kvalitet života i privlačenje investicija“, kazala je direktorka Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za popravke škola i socijalnih ustanova skoro 50 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2019

Iz pokrajinskog budžeta biće izdvojeno više od 40 miliona dinara za različite radove u šest osnovnih škola u AP Vojvodini...Na današnjoj sednici Pokrajinske vlade odlučeno je da ta sredstva budu izdvojena za rekonstrukciju objekta izdvojenog odeljenja u Vašici OŠ "Vuk Karadžić" u Šidu, za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Prvi međunarodni stručni forum o tretmanu otpadnih voda i vode za piće u Novom Sadu

Izvor: 021info.rs, 19.Jun.2019

Pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, u saradnji sa Ambasadom Izraela i Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), danas je u Novom Sadu održan Prvi međunarodni stručni forum o tretmanu otpadnih voda i vode za piće.    U AP Vojvodini registrovano je više od 500 zagađivača....

Nastavak na 021info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.