Srbiji opet prete: Pod lupom ugovor sa Rusima

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jan.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji opet prete: Pod lupom ugovor sa Rusima

Iz Energetske zajednice opet stižu pretnje Srbiji, a ispituje se legalnost gasnog ugovora Srbije i Rusije.

Ovog puta pokrenut je preliminarni postupak protiv naše zemlje, zbog sporazuma o snabdevanju prirodnim gasom koji su potpisale vlade Srbije i Rusije. Tim ugovorom se, navodno narušava konkurencija jer je predviđeno da je gas namenjen isključivo srpskom tržištu, pišu Večernje novosti.

Na sajtu Energetske zajednice navodi se da je Sekretarijat ove organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 12. januara Srbiji uputio otvoreno pismo i tako pokrenuo proceduru. Naša zemlja ima dva meseca da reaguje na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice i time omogući da se u potpunosti stekne uvid o ovom slučaju.

U Ministarstvu rudarstva i energetike ističu da je otvorenim pismom, Sekretarijat Energetske zajednice inicirao preliminarnu proceduru. Cilj ovog postupka je da Srbija u roku od dva meseca, reaguje na konstataciju Sekretarijata da jedan član u međuvladinom Sporazumu o snabdevanju prirodnim gasom, koji je potpisan sa Ruskom Federacijom 2012. godine, nije usaglašen sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice.

"U saradnji sa svim relevantnim institucijama Srbije, Ministarstvo energetike u navedenom roku, detaljno će razmotriti navode i blagovremeno dostaviti odgovor Sekretarijatu Energetske zajednice", kažu u resornom ministarstvu.

Srbija i druge zemlje regiona se u okviru Energetske zajednice postepeno prilagođavaju energetskim propisima EU i povezuju tržišta.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije se odnosi na snabdevanje do maksimalno pet milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Srbiju od 2012. do 2021. Posao se realizuje kroz zaključivanje ugovora između "Gazprom" izvoz i "Jugorosgasa". Energetska zajednica posebno ističe član 4, u kom se navodi da je gas koji se isporučuje u Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.