Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji loše ocene

Berlin -- Nemačka preduzeća u Srbiji dala lošu ocenu kvaliteta investicione lokacije, najslabiju u regionu, privredna situacija ipak bolja.

Nemačke spoljnotrgovinske komore i predstavništva nemačke privrede u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope prvi put su sproveli anketu među nemačkim preduzećima s ciljem da dobiju precizniju sliku investicione klime, a njeni rezultati objavljeni su kao posebna publikacija.

Srbija je dobila najslabiju ocenu u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rubrici u kojoj su nemačka preduzeća ocenjivala kvalitet investicione lokacije. Na skali od jedan do šest Srbija je dobila ocenu 4,14, ispod Rusije i Rumunije, dok su najbolje prošle baltičke države, Češka i Slovačka.

Međutim, 49 odsto nemačkih firmi je privrednu situaciju u Srbiji ocenilo kao zadovoljavajuću i 15 odsto kao dobru, dok 36 odsto smatra da je privredna situacija u Srbiji loša. Skoro 15 odsto nemačkih preduzeća u Srbiji navodi da bi, ako bi počinjali opet, investirali radije u Kini ili u nekoj od novih članica Evropske unije.

Najbolje ocene Srbija je od nemačkih firmi dobila kada je reč o poreskim olakšicama za strana preduzeća i o raspoloživosti i kvalifikovanosti radne snage.

U sredini tabele je kada je reč o produktivnosti, delotvornosti uprave i pravnoj sigurnosti. Anketa je sprovedena u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji, baltičkim državama, Rusiji, Ukrajini, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.