Izvor: Blic, 13.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji i dalje neophodna pomoć međunarodnih institucija

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić ocenila je danas da je u ovim trenucima globalne ekonomske krize Srbiji neophodna pomoć međunarodnih finansijskih institucija, pa i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Ako baš ne bude bila neophodna konkretna pomoć za davanje novca, za prevazilaženje ove krize dovoljno je samo imati te institucije iza sebe kao moguću sigurnost i savet", rekla je Dostanić Tanjugu na marginama Sedme konferencije Beogradske berze. Ona je dodala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je pomoć takvih institucija neophodna, jer su one i "neko ko sagledava sve događajaju u svetu i može da se pojavi kao adekvatan partner i sagovornik".

Dostanić je podsetila da se Srbija u svojoj tranziciji i razvojnim planovima, merama i postavljanju temelja ekonomske politike oslanjala na MMF i pomoć međunarodnih institucija. Kada je o uticaju globalne finasijske krize na Beogradsku berzu reč, Dostanić je ocenila da je pojava te krize uticala na to da se odloži pojava akcija javnih preduzeća na berzi.

"Ma koliko da mi iz ugla berze jedva čekamo njihovu pojavu, sa druge strane moramo imati u vidu interes države, trenutak i cenu koja bi možda mogla da bude postignuta u ovom trenutku". Prema njenim rečima, za nas sve ukupno, je značajno da će se te kompanije sigurno pojaviti i to jeste veliki potencijal razvoja domaćeg tržišta kapitala.

Govoreći o uticaju globalne krize, ona je ocenila da je Beogradska berza to prelivanje krize osetila mnogo više nego berze na kojima je kriza izbila i na kojima je zaista i proizvedena. Na te berze kriza takođe ima veliki uticaj, ali Beogradska berza i berze ovog regiona više su osetile tu krizu, imajući u vidu da je reč o tržištima u razvoju, koja još nisu dobila svoj puni zamah i imaju i niži stepen likvidnosti, dodala je ona. "Ako hoćete, reč je o tržištima koja imaju i niži stepen uključenja šire grupe investitora na samo tržište, imajući u vidu i njihov nivo znanja i navika kada je štednja u pitanju", istakla je Dostanić. Mislim da su sve to značajne ograničavajuće okolnosti koje daju neki niži stepen mogućnosti same Beogradske berze za odbranu od krize, zaključila je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.