Srbiji hrana kao Arapima nafta

Izvor: B92, 21.Nov.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbiji hrana kao Arapima nafta"

Beograd -- Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović kaže da je Srbija, po poljoprivredi, "poput arapskih zemalja pre eksploatacije nafte".

Ističući da je naš nacionalni zadatak da poljoprivreda bude delatnost od koje će moći da se živi i da naša ekonomija ima znatne koristi, on je podsetiio da se u Srbiji više od dva miliona građana bavi poljoprivredom, od koje živi oko 800.000 porodica.

"Nacionalni zadatak trebao bi da nam bude da od poljoprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvorimo delatnost od koje će ljudi dobro da žive i zarađuju, a država da ima ekonomske koristi", kazao je Petrović.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da će svi diplomirani agronomi dobiti priliku da rade u svojoj struci, zahvaljujući programu republičke vlade. Petrović je kazao da se poljoprivredom, naravno, ne može baviti na Vračaru ili u centru Novog Sada, nego se mora raditi na poljima širom Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je 2010. godine od poljoprivrede zaradila četiri milijarde evra, a Holandija, koja je po površini nešto veća od Vojvodine, 62 milijarde.

"Mi naravno ne moramo da imamo toliki izvoz od poljoprivrede, ali svakako moramo bolje", kazao je Petrović i dodao da je država napravila takav program da svako ko završi poljoprivredni fakultet dobije priliku da radi.

Petrović je istakao značaj Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji je iškolovao 8.150 diplomiranih i više od hiljadu inženjera, 628 doktora nauka i mnogobrojne magistre poljoprivrede.

"To je intelektualni kapital dragocen za Srbiju, bez kojeg u poljoprivredi i nauci ne možemo da postanemo zemlja kakvu želimo i kakva ona mora postati", kazao je ministar poljoprivrede Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.