Srbiji fali 3.000 RADNIKA OVE STRUKE: Posao je težak, minimalna plata je 120.000 dinara, a ide i do 7.000 EVRA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2019, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji fali 3.000 RADNIKA OVE STRUKE: Posao je težak, minimalna plata je 120.000 dinara, a ide i do 7.000 EVRA!

Srbiji nedostaje čak 3.000 zavarivača kažu stručnjaci.

Iako se radi o unosnom poslu gde je plata u domaćim firmama od 120.000 dinara, dok na gradnji "Turskog toka" dostiže i 7.000 evra, retko ko želi da se školuje za ovo zanimanje.

Oni koji završe ovaj zanat ne čekaju na birou na posao, a tražnja za radnicima je tolika da je ovo postalo jedno od najplaćenijih i najtraženijih zanimanja u Srbiji. Stručnjaci zato apeluju na mlade da upisuju škole koje obrazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << varioce, iako je reč o veoma teškom i zahtevnom zanimanju.

Direktor Tehničke škole "Kolubara" iz Lazarevca Radosav Sretković koja ima smer za zavarivače, kaže da su ova odeljenja uvek puna.

- Imamo najbolje zavarivače. Dve godine zaredom smo išli na takmičenje u Kini i osvajali nagrade. Naša učenica bila je i Jelena Aćimović, devojka koja je osvojičla nagradu u Kini i zaposlila se u "Elektroprivredi Srbije" na kopu "Kolubara". Generalno, ova struka može brzo da nađe posao. U našoj školi većina želi da se zaposli baš u "Kolubari" blizu im je, siguran je posao i dobra je plata. Kada je dalje školovanje u pitanju, da bi neko imao peti stepen obrazovanja, mora da ima sertifikat za varioca, a to automatski znači bolje mesto, veću platu i lakše zapošljavanje - obrajšnjava Sretković.

Iz Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković navodi da se broj radnika ove struke koji nam nedostaje meri hiljadama.

- Ovo nije problem koji datira od juče. Mi godinama imamo veliki problem sa manjkom radnika ove struke.

To je težak posao i ljudi ga izbegavaju, mada je poslednjih godina kod nas veoma unosan. Mislim da se može reći da nam trenutno nedostaje oko 3.000 varilica - ističe Atanacković.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić saglasan je da je nedostatak, kada je ovo zanimanje u pitanju, ogroman.

- To je težak posao, teški su uslovi rada, radi se i na otvorenom. Pogledajte samo “Turski tok”, koliko je varilac tu plaćen, ali uslovi rada su zaista teški. Zato se malo dece i upisuje na ove smerove, a veliki broj dobrih zavarivača nam ode i u inostranstvo. Mislim da bi o ovoj problematici više trebalo da se priča i u medijima i da se deci stavi do znanja da je ovo odličan posao, a da čekanja na birou rada nema - kaže Antić.

BONUS VIDEO: Ovo su znaci da vam je potrebna PROMENA POSLA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.