Srbijagas većinski vlasnik Gas prometa Pale

Izvor: B92, 11.Mar.2019, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbijagas većinski vlasnik Gas prometa Pale

Banjaluka -- Javno preduzeće "Srbijagas" postalo je većinski vlasnik "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14 odsto akcija.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da su današnjim potpisivanjem ugovora rešeni imovinsko-pravni odnosi dva gasna preduzeća, te da će Srbija pomagati razvoj gasnog sistema u Republici Srpskoj.

Ugovor, koji reguliše imovinsko-pravne odnose, statusno-pravna pitanja i ulaganja u "Gas promet", potpisali su danas u Banjaluci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dušan Bajatović, generalkni direktor "Srbijagasa", Milomir Draganić generalni direktor "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale i Snežana Vujnić, direktorka Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Bajatović je, kako prenosi agencija Fena, rekao da bi od početka gradnje, za nešto više od tri godine, mogao biti uspostavljen krak gasovoda od Beograda prema Republici Srpskoj, kao i da se o svemu razgovara i sa kompanijama iz Federacije BiH.

Draganić je istakao da je "Gas promet" dobio mnogo povezivanjem sa "Srbijagasom", koji sada legalno ulazi na tržište Republike Srpske.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Djokić je objasnio da će "Srbijagas" u preduzeću za uvoz, snabdevanje i transport prirodnog gasa "Gas prometu" sada imati 39,14 odsto vlasništva, Akcijski fond RS raspolagaće sa 26 odsto kapitala, Penzioni rezervni fond sa 10 procenata, Fond za restituciju pet, a ostali fondovi sa 18,29 posto akcija.

Djokić kaže da sada preduzeće "Gas promet" više niko ne može da ospori, pa ni "BH Gas".

Naveo je da je na poslednjoj zajedničkoj sednici vlada Republike Srpske i Srbije aktuelizovano pitanje razvoja gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture kroz Srpsku nakon što je, dodaje, deblokiran proces izgradnje gasovoda "Turski tok".

Djokić je dodao da je "Srbijagas" spreman da učestvuje u realizaciji projekata u Republici Srpskoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.