Srbijagas i mađarski MVM osnivaju zajedničku firmu u Srbiji

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 09:15

Srbijagas i mađarski MVM osnivaju zajedničku firmu u Srbiji

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će to preduzeće i mađarska državna elektroprivreda MVM osnovati zajedničku firmu u Srbiji.

Srbijagas i mađarska državna elektroprivreda MVM osnovaće zajedičku firmu u Srbiji na osnovu dogovora o zajedničkom nastupu u regionu. Srbijagas će i otvoriti predstavništvo u Budimpešti.

Bajatović je rekao da naša zemlja u Mađarskoj ima trenutno uskladišteno oko 200 miliona kubnih metara gasa, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je ugovor o skladištenju gasa u toj zemlji za potrebe Srbije produžen do maja sledeće godine.

"Tamo ćemo sigurno utisnuti dodatnih 100 miliona kubnih metara gasa, a možda ćemo izvršiti utiskivanje još nekih količina", naveo je Bajatović.

Kako je rekao, u Srbiji u gasnom skladištu Banatski dvor sada imamo imamo 550 miliona kubika gasa, od čega je 286 miliona kubika Srbijagasa, dok ostalo pripada Gaspromu.

"Trenutno utiskujemo gas u Banatski dvor, i utisnućemo još 200 miliona - 100 ruska strana i 100 Srbijagas, tako da ćemo u Banatskom dvoru imati punih 750 miliona kubika, a od toga će Srbijagas imati oko 400 miliona", naveo je Bajatović.

Kaže da kada se sve to sabere, da će pod kontrolom Srbijagasa biti gaznih rezervi između 750 i 800 miliona metara kubnih, što je otprilike polovina potrebnih količina za jednu grejnu sezonu, ako je posmatramo od 1. oktobra do 15. aprila ili do 1. maja.

"Srbijagas i mađarska državna elektroprivreda MVM će osnovati zajedničku firmu ovde u Srbiji, to je deo dogovroa da zajednički nastupamo u regionu, a mi ćemo da bismo sebi pojednostavili život u papirološkom smislu otvoriti firmu u Budimpešti, što će biti jedno predstavništvo Srbijagasa. To u praksi znači da vas zastupa neka advokatska kancelarija i slično, jer nismo članica EU, da bismo mogli da se potencijalno prijavimo, kako da kupujemo, tako i da prodajemo viškove gasa ili da rešavamo probleme zajedničkog pristupa", naveo je on.

Bajatović je rekao da, na primer, elektronski sertifikat koji može da se dobije u Srbiji ne važi u EU.

"Dakle, ne osnovamo firmu u Budimpešti sa idejom da razvijamo posao u Mađarskoj, već da možemo lakše da rešavamo sve ono što je papirološki vezano za propise, koji važe u Mađarskoj i EU", dodao je Bajatović.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da cena priključka na gasa ostaje ista - 780 evra sa PDV, ali da će biti smanjene takse i pojednostavljene procedure, pošto će opereter distributivnog sistema, odnosno onaj ko obezbeđuje priključak, morati da obezbedi i sve papire i saglasnosti, tako da se više neće dugo čekati na priključak.

"Takse su izbačene. Ne mogu da vam kažem tačnu cifru, pošto se one razlikuju od opštine do opštine i od grada do grada, ima i velikih taksi, negde je jedno vreme taksa bila čak skuplja nego priključak", kazao je Bajatović Tanjugu.

Objasnio je da više neće biti dugog čekanja i da će sada biti potrebno samo da se donese jedan papir za uvođenje gasa, na šta treba opština samo da se saglasi.

"To je kratka procedura, a sve ostalo je posle prepušteno operatoru distributivnog sistema. On posle pregleda instalaciju i da priključak i njegova je tehnička komisija, a ne opštinska", naveo je Bajatović.

Jednom plaćate neku sitnu taksu i vi posle sa opštinom nemate ništa, dodao je on. Podseća da je do sada bila praksa se dugo čeka u lokalnim administracijama, koje često imaju male kapacitete.

Sada onaj ko hoće da uvede gas više ne mora nikome da se obraća, pošto će mu sve dalje, papire i saglasnosti, završavati onaj ko obezbeđuje priključak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.