Srbija zadužena, deficit budžeta povećan, slede dogovori Vlade i MMF-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zadužena, deficit budžeta povećan, slede dogovori Vlade i MMF-a

BEOGRAD - Javni dug Srbije povećan je za oko 490 miliona evra u prvih pet meseci ove godine, deficit budžeta je dostigao oko 45 milijardi dinara i očekuje se njegov dalji rast od oko 60 milijardi dinara, dok je devizna štednja porasla na pet milijardi evra, izjavio je danas guverner NBS Radovan Jelašić. Međunarodni monetarni fond (MMF) će pogoršati prognozu pada privrede Srbije i nekih drugih evropskih zemalja, izjavio je zamenik generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Muriljo Portugal.

Za neki dan treba da bude uplaćena prva tranša kredita Svetske banke od oko 50 miliona dolara za budžet Srbije, a odobravanje dodatnih 200 miliona dolara zavisiće od ocene MMF-a o sprovođenju dogovorenog aranžmana, rekao je Jelašić na konferenciji za novinare.

On je precizirao da je država Srbija od februara do kraja juna ostvarila priliv od oko 61,3 milijardi dinara od prodaje hartija od vrednosti, kojim se finansira deficit u budžetu.

Prema njegovim rečima, da je manji problem odakle se finansira deficit budžeta, da li iz domaćih ili stranih izvora, već je značajnije pitanje da li se tim novcem i dalje finansira javna potrošnja ili ta sredstva idu u investicije.

Objašnjavajući strukturu povećanja javnog duga za oko 490 milion evra, guverner NBS je rekao da se država u junu zadužila za oko 17,2 milijarde dinara prodajom trezorskih zapisa, kreditima za opštinsku infrastrukturu (25 miliona evra), za Elektromrežu Srbije (24,5 miliona evra) i Direkciju za puteve (175 miliona evra).

Govoreći o deviznoj štednji u bankama, Jelašić je naveo da je ona dostigla oko 5,055 milijardi evra, zahvaljujući rekordnom rastu od oko 99 miliona evra u junu i a ta tendencija je nastavljena u julu.

U odnosu na kraj 2008. godine, devizna štednja porasla je u ovoj godini za oko 274 miliona evra, dodao je Jelašić.

MMF: Veći privredni pad Srbije

"Prvi kvartal za celu Evropu je bio slabiji nego što smo očekivali i za neke evropske zemlje moraćemo da oborimo projekcije privrednog rasta. To se odnosi i na Srbiju za koju smo u (kreditnom) aranžmanu predvideli pad bruto domaćeg proizvoda od dva odsto", kazao je Portugal za današnje izdanje magazina Ekonomist.

Portugal je kazao da još ne zna da li će MMF odobriti Srbiji povećanje budžetskog deficita i da li će Srbija moći da povuče drugi deo kredita ukoliko deficit bude veći od tri odsto BDP-a, što je dogovreno sa MMF-om, kazao je on.

Portugal je kazao da očekuje da će pregovori sa Vladom Srbije u avgustu biti uspešni.

"Uveren sam da ćemo postići dogovor. Moguće je da će ti pregovori biti komplikovani i da će trajati duže, ali verujem da će doći do dogovora koji će biti pozitivan za obe strane", rekao je Portugal.

"Rezervne" mere

On je kazao da su MMF i Vlada Srbije pre sklapanja stend-baj aranžmana vrednog tri milijarde evra u martu ove godine dogovorili i neke "rezervne" mere, koje su deo Memoranduma o ekonomskoj i finansijskoj politici.

Te mere, koje podrazumevaju i povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), predložila je Vlada Srbije, dodao je on.

"Po mom mišljenju te mere su adekvatne, ali smo spremni da razmotrimo i druge mere. Na vlastima je da predlože nove mere, jer nas više interesuje konačni fiskalni efekat nego koje će posebne mere biti preduzete", poručio je Portugal.

On je ocenio da je potrebno da Vlada Srbije "što pre reaguje" jer je potrebno dosta vremena da mere za smanjenje deficita daju rezultate.

Srbija je prvu ratu kredita MMF-a od 788 miliona evra dobila 20. maja, a planirano je da do kraja godine povuče još dve rate. Za 2009. predviđeno je povlačenje ukupno 2,15 milijardi evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.