Srbija zadužena, ali nije opasno

Izvor: Glas javnosti, 31.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zadužena, ali nije opasno

BEOGRAD - Srbija je sa 18,6 milijardi evra umereno zadužena zemlja, i to po oba kriterijuma Svetske banke kaže Goran Nikolić stručni saradnik Privredne komore Srbije. Bugarska i Slovenija su mnogo zaduženije, ali i Hrvatska, kao i Crna Gora čiji je spoljni dug od 2,5 milijardi evra proporcionalno mnogo veći nego naš u odnosu na broj stanovnika. To važi i za Bugarsku čija je zaduženost u visini 90 odsto bruto društvenog proizvoda, dok je kod nas 62 odsto, komentariše Nikolić najnovije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << podatke Narodne banke o spoljnom dugu Srbije za prvih šest meseci ove godine. Najveći dužnik nije država već privatni sektor, na koji otpada 67,57 odsto od ukupne zaduženosti Srbije ili 12,6 milijardi evra, od čega se 9,5 milijardi evra odnosi na preduzeća. Država inostranim kreditorima duguje šest milijardi evra ili za 2 odsto manje u odnosu na kraj prošle godine, dok je zaduženost privatnog sektora u tom periodu porasla za 4,85 odsto. „Dobro je da se država manje zadužuje, a privatna preduzeća, uglavnom sa stranim kapitalom, povlače više sredstava iz inostranstva. Vraćanje tih zajmova je isključivo obaveza samih preduzeća, država nije njihov garant“, navodi Nikolić. On odbacuje mogućnost da država, odnosno poreski obveznici, u bilo kojim okolnostima moraju da vraćaju inostranim kreditorima zajmove privatnog sektora. „Hipotetički to bi mogao da bude i problem Srbije kada bi ta preduzeća otežano poslovala i morala prevremeno da vraćaju kredite jer bi to značajno povećalo tražnju za devizama na međubankarskom tržištu. Međutim, mala je mogućnost da se to i desi jer su to u najvećom meri preduzeća sa stranim kapitalom gde postoji dobra regulativa pri zaduživanju“, kaže Nikolić. Po njegovim rečima do toga bi moglo da dođe jedino u slučaju dramatične političke situacije, radikalne krize u Evropi ili ratne krize u svetskim razmerama. Nikolić napominje da je od ukupne zaduženosti Srbije, dug države manji od milijardu evra dok se preostala suma do šest milijardi odnosi na državne garancije za kredite koje su uzela javna preduzeća.

PRESKOČILI REZERVE

Preduzeća se sve više direktno zadužuju u inostranstvu preko svojih matičnih kompanija kroz „kros border“ kredite i na taj način banke izbegavaju obavezu izdvajanja za taj iznos obavezne rezerve koji je uvela NBS, čime je i dobijeni zajam za firmu povoljniji. Preduzeća su za prvih šest meseci ove godine ukupno koristila 1,7 milijardi evra zajmova od čega je više od milijardu direktno povučeno iz inostranstva, preko „kros border“ kredita. Ta sredstva su odobrile strane banke i finansijske organizacije koje su povezana lica sa domaćim bankama koje su u stranom vlasništvu.

Saša Đogović saradnik Instituta za tržišna istraživanja smatra da postoji opasnost i od prevelikog zaduživanja privatnog sektora naročito ako su to građani, a ne preduzeća. „Međutim, rizik predstavlja i zaduživanje preduzeća ako  ta sredstva nesvrsishodno potroše, ne ostvare profit, odnosno ne obezbede proizvodnja uz dovoljni prinos za vraćanje duga. Naša privreda je sada izuzetno nekonkurentna tako da se može postaviti pitanje gde su dosada ta sredstva ulagana, upozorava Đogović. On ističe da raste i trend zaduženosti stanovništva što je loše jer se na taj način samo stimuliše uvoz robe i spoljnotrgovinski deficit koji je ionako veliki.

Сад ће продајом Војводине да се намире сви државни дугови а биће и за кркобабићевске пензије. Кад се тај новац од продаје Војводине истроши иде се са продајом Рашке, итд. Не треба се у сваком случају бринути јер је Србија још увек довољно велика да се распродајом државне територије социјални мир у Београдском Пашалуку одржава бар до нових избора. Владислав Б. Сотировић, www.freewebs.com/ovsiste

Apsolutno se slazem sa ovim.

Nismo mi zaduzeni, samo nam se cini...godisnje uvezemo samo 6 milijardi evra vise nego sto smo izvezli.... Ma sta je to? Sitnica...

svaki dug je opasan. plati ili vracas se ponovo u KOMUNIZAM. odmah nakon sto se

uskoro vraste poljaci i rumuni. dug se mora likvidirati po svaku cenu. a za to disciplina i

manje ulicne galame. uvek ima resenje. treba pratiti ko ima para u neposrednom

susedstvu i sta bi mu se moglo prodati. ono sto se uvozi moze da se uvozi sa druge

strane ako bi ta strana nesto drugo kupila ili poslala decu na skolovanje. to sve treba da

organizuje niko dugi do Privredna komora Srbije. Preko Srpske ( kako je kratko vani

zovu i znaju ) se moze izvoziti. Sem toga prazni su kapaciteti onog Agrokopa koji je

Abdic napravio. Treba dignuti DUPE i prestati price uspavljavajuce. Dug nije drug vec

neprijatelj. Turizam se treba preusmeriti na vlastite teritorije ili tamo gde se ide na

sirenje i stavljanje pod novcanu kontrolu kao sto su delovi CG. Oni su nasi. Za

sva vremena. Rusija treba hranu sada zbog preorijentacije sa Gruzije i uskoro

Poljske. Oni mogu da dodju i prave svojim novcem prehrambene proizvode za

sebe i za izvoz za Aziju. I Rusima treba malo privredne krvi./ Ali nista nece samo.

Srbi, bati ce poceti da radi!!! Misliti i smisliti. Stampat pare da se preko banke u

Sapcu kupuju objekti u Vojvodini da bi se oni tamo malo bolje upregli, pogotovo

ti neki Amadjari kojima je Srbija prava majka kada se zna da se Madjarska

vraca u komunizam. Ali Rusi nikada vise nece biti komunisti. Komunizam dolazi

od bede i uspavanosti naroda. Siptarija prolaznica po 200 dolara uz potvrdu na

ulazu u zemlju koja se mora dati na izlazu ili dozivotna zabrana, kao sto se radi

u Americi. Muzes pare pri svakoj prilici. Svak svoje ceni sto moze vise. Srbi,

batina ce da radi. Ne sme se svoje podcenjivati i davati ispod cene. Stvarno,

ima batina da radi ako ce ceka da Spanija plane, Indija slicno...pa tek

tada da se iz straha pocne misliti. Znati citati misli i unapred se pripremiti.

Oni su ti. Privredna komora i slicni insituti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.