Srbija uvozi srpske jabuke

Izvor: S media, 13.Jun.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uvozi srpske jabuke

Uvozne jabuke „ajdared“, čija je cena ovih dana i do 150 dinara po kilogramu, jednim delom su domaće jabuke koje su svojevremeno izvezene. Stranci, ponajviše Slovenci, čuvali su ih u hladnjačama, a danas ih, eto, plasiraju u srpskim trgovinama.

"Jeste malo čudno, ali mi danas, praktično, delom uvozimo i domaće jabuke" kaže jedan od ovdašnjih trgovaca.

"Slovenci kupuju kod nas veće količine kada je sezona, i jabuke plaćaju znatno ispod 50 dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a onda nam kada je smanjena ponuda, isto to voće nude po daleko višim cenama, što je sada slučaj. Naravno, jabuke uvozimo i iz drugih zemalja u okruženju, najviše iz Makedonije.", dodaje trgovac.

Zatvor umesto plaćanja prekršajne kazne

Srbiji ne preti bankrot

Nacija manja za trećinu!

Postavlja se pitanje zašto smo dozvolili da nam propadnu ogromne količine tog voća tokom jeseni, pa ih početkom leta, kao sada kada su zalihe na izmaku, plaćamo trostruko više.

Za stručnjake je malo neobično što su cene voća i dalje previsoke. Neobično je i da su za naše podneblje jabuke toliko skupe, to je bilo uvek narodsko voće.

"Visoke cene od 130 i 150 dinara neprilagođene su džepu prosečnog kupca" izjavila je za „Novosti“ ekonomista Vladana Hamović.

"Najveći problem je što kod nas nije organizovan otkup, pa cene tako u periodima slabije ponude značajno osciliraju. Veliki je problem kod otkupa i prerade, sve je neorganizovano i zato smo u prilici da uvozimo čak i jabuke.", dodaje Hamović napominjući da će skuplje voće svakako imati uticaja na dalji rast cena.

(Novosti)

Foto:Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija uvozi srpske jabuke od Slovenaca!?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jun.2012

Uvozne jabuke "ajdared", čija je cena ovih dana i do 150 dinara po kilogramu, jednim delom su domaće jabuke koje su svojevremeno izvezene. Stranci, ponajviše Slovenci, čuvali su ih u hladnjačama, a danas ih, eto, plasiraju u srpskim trgovinama..."Jeste malo čudno, ali mi danas, praktično, delom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Uvozimo jabuke koje smo već jednom izvezli

Izvor: BKTV News, 14.Jun.2012, 10:10

Uvozne jabuke „ajdared“, koje ovih dana plaćamo i do 150 dinara po kilogramu, jednim delom su, zapravo, domaće jabuke koje su svojevremeno izvezene.. Stranci, ponajviše Slovenci, čuvali su ih u hladnjačama, a danas ih, eto, plasiraju u srpskim trgovinama.. Ovo potvrđuju i u domaćim trgovinama.. 'Jeste...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.