Izvor: B92, 19.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uvozi i pasulj

Beograd -- Domaći zvaničnici već godinama navode da je privredna budućnost Srbije u izvozu poljoprivrednih proizvoda. U praksi, međutim, umesto da povećamo plasman voća i povrća na inostrana tržišta, mi ih sve više uvozimo. Tako se na listi uvoznih povrtarskih artikala našao i pasulj. U Ministarstvu za poljoprivredu kažu da će upravo nezaštićenost našeg tržišta od priliva strane robe i gramzivost trgovaca uništiti domaće voćarstvo i povrtarstvo.

Građani Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle godine potrošili su više od 500 miliona dolara na uvozne poljoprivredne proizvode. Među tom robom našao se i pasulj, iako je tradicionalna domaća povrtarska kultura. Na uvoz pasulja utrošeno je preko million dolara, a na pijačne tezge i u rafove prodavnica stizao je iz Poljske, Slovenije, Kirgistana, Makedonije, Kine, ali i iz prekookeanskih zemalja, iz Sjedinjenih Američkih Država, Argentine, Kanade, Brazila.

Postoje razna objašnjenja zašto nestaje domaća proizvodnja pasulja. Stručnjaci za poljoprivredu kažu da je pasulj veoma komplikovana i rizična biljka koja traži mnogo ručnog rada, i to pogotovu kod sorti koje se gaje kod nas. Iz tih razloga, naš pasulj je i duplo skuplji, od uvoznog koji se uglavnom proizvodi industrijski, odnosno može da se ubire kombajnom. "Mora se znati da se dosad pasulj nije uzgajao kao proizvod, dakle da se samon on proizvodi, nego kao nusproizvod, recimo, u proizvodnji kukuruza. Ali, pošto sada imamo nov način proizvodnje, odnosno umesto kopanja vrši se prskanje kukuruza, i pošto pasulj ne trpi prskanje, u tom delu se smanjila ta proizvodnja pasulja", kaže Slobodan Vučković, načelnik za izvoz u Zavodu za statistiku.

Poljoprivredni kombinat "Beograd" je jedna od retkih društvenih firmi koja je od nedavno započela veću proizvodnju pasulja, i to na sugestiju pokojnog premijera Zorana Đinđića. Međutim, Goran Jovanović, izvršni direktor za proizvodnju PKB-a, koji se i lično založio da se obavi setva pasulja, nije se odazvao na poziv TV B92 da objasni da li ima mogućnosti da se u bližoj budućnosti pasulj ne uvozi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.