Srbija uskoro dobija hiljaditi kilometar auto-puta

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 13:25

Srbija uskoro dobija hiljaditi kilometar auto-puta

Hi­lja­di­ti ki­lo­me­tar au­to-pu­ta kroz Sr­bi­ju vi­še ni­je san. Do kra­ja go­di­ne izgra­di­će se deo­ni­ce ko­ji­ma će se zao­kru­ži­ti ovaj bro­j.

Sa­da­šnji po­da­ci po­ka­zu­ju da je izgra­đe­no 937,3 ki­lo­me­tra pu­te­va pr­vog re­da, a oče­ku­je se za­vr­še­tak još pet deo­ni­ca. Ta­ko bi vo­za­či u Sr­bi­ji do kra­ja go­di­ne tre­ba­lo da do­bi­ju mo­gu­ć­nost da vo­ze no­vim sao­bra­ća­j­ni­ca­ma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na čak osam pu­t­nih pra­va­ca.

Pre nekoliko dana završena je prva poddeonica na auto-putu od Niša do Merdara u dužini od oko 5,5 kilometara. Odmah se kreće i u okončanje radova na Moravskom koridoru do Kruševca, auto-puta između Rume i Šapca, kao i između Sremske Rače i Kuzmina. Pri kraju su i radovi na delu auto-puta od Preljine do Požege u produžetku Miloša Velikog.

Profesor dr Nebojša Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, naglašava da je za razvoj države od fundamentalnog značaja izgradnja putne mreže:

"Nije važno samo da se prolazi kroz Srbiju već i da ona bude povezana sa velikim centrima. To je početna premisa razvoja. U našoj zemlji je u poslednjih desetak godina došlo do dramatičnog povećanja mreže. Jedino su u regionu Slovenija i Hrvatska u ovoj oblasti bolje, dok smo u odnosu na zemlje Otvorenog Balkana lideri. Pozitivni efekat izgradnje auto-puteva i brzih saobraćajnica videćemo tek u narednim godinama".

Profesor smatra da ne bi trebalo nijednu saobraćajnicu posebno izdvajati jer su sve podjednako važne, pogotovu kad imamo u vidu da će ljudi sada imati izbor pri kretanju pošto će biti jako dobro povezane. Za profesora Ekonomskog fakulteta dr Ljubodraga Savića izgradnja auto-puteva najvažniji je uslov za privlačenje investitora:

"Oni otvaraju zemlju prema svetu, a poslednjih deset godina u pogledu infrastrukture bili smo slepo crevo Evrope. Otvara se prostor za dugoročni razvoj, i to ne samo ekonomski, već su sada i cene zemljišta u krajevima u kojima je planirano da prođu auto-putevi višestruko povećane. Ovakva ulaganja podižu BDP i prave prostor za privredni rast".

Budući Auto-put mira, čija dužina kroz Srbiju iznosi 76,3 kilometra, ići će od Niša, preko Prištine, do Drača i imaće ukupnu dužinu od 383 kilometra.

Srbija će preko njega biti povezana sa najvećom lukom u Albaniji, a to će biti i veza Koridora 10 sa Rutom 6, koja ide od Skoplja do Prištine i Rutom 2b - od Sarajeva, preko Podgorice, do Valone.

Naš deo ove velike saobraćajnice je veoma složen i planirano je da se, pored šest tunela, izgradi još 12 mostova, kao i veliki broj nadvožnjaka i podvožnjaka.

Zbog kompleksnosti projekta podeljena je na četiri poddeonice. Prva je izgrađena od petlje Merošina do petlje Merošina 1, sledeća je od 8,8 kilometra do Prokuplja istok, treći, najduži deo od 12,8 kilometara – od petlje Prokuplje istok do petlje Prokuplje zapad, i četvrti od Prokuplja zapad do petlje Beloljin u dužini od 5,5 kilometara.

Prošle godine u saobraćaj je pušteno 12 kilometara puta od Preljine do Pakovraće, a očekuje se da se narednih meseci završi ostatak, odnosno cela deonica, ukupne dužine od 30,9 kilometara, do Požege.

Ova deonica je deo auto-puta E-763, na trasi Koridora 11, prema granici Srbije sa Crnom Gorom. Ovde će se graditi tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje, a ovim putem povezaće se Čačak, Lučani i Požega, ali i dva okruga, Moravički i Zlatiborski.

Za izgradnju auto-puta Požega–Kotroman završeno je više od 85 odsto projekta. Planirano je račvanje kod Požege na dva auto-puta, jedan će ići prema Višegradu i Sarajevu, a drugi prema Crnoj Gori. Dužina ovog puta je 60,6 kilometara i imaće četiri kolovozne i dve zaustavne trake.

Narednih meseci bi trebalo da bude završena i deonica auto-puta između Rume i Šapca, sa mostom preko Save, od oko 78 kilometara.

On podrazumeva deonicu od Rume do Šapca od 22 kilometra i od Šapca do Loznice od 55 kilometara. Na njega se nadovezuje auto-put Beograd–Šid, sa severa, odnosno kod Rume biće priključen Fruškogorski koridor, a sa juga brza saobraćajnica Loznica–Šabac.

Na auto-putu od Pojata do Preljine, takozvanom Moravskom koridoru, radovi su počeli krajem 2019. godine i on će spojiti koridore 10 i 11.

Na ovaj način povezaće se oko pola miliona stanovnika u svim većim naseljima centralne Srbije – Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo i Čačak.

Jedan deo – od Pojata do Kruševca, dužine 27,4 kilometra, trebalo bi da bude završen u oktobru. Od Pojata do Makrešana (16,9 kilometara) završen je u aprilu, a radovi na deonici Makrešane–Koševi od 10,5 kilometara, koja će skratiti put do Kopaonika, biće gotova najverovatnije do oktobra. Na ovom koridoru, dužine 112,37 kilometara, gradi se 88 mostova i nadvožnjaka, 29 podvožnjaka i 11 petlji.

Za auto-put Vojvođansko P na relaciji Beograd – Zrenjanin – Novi Sad raspisan je tender za izmenu planske dokumentacije kako bi se bolje pozicionirala trasa, a obuhvaćeni su delovi teritorije Beograda, Pančeva, Zrenjanina i opština Opovo i Kovačica.

Ovaj auto-put je proglašen za projekat od posebnog značaja, a njegova izgradnja najavljuje se od 2019. Prema poslednjim obećanjima ministra Gorana Vesića, radovi bi trebalo da počnu 2024. godine.

Vlasti Srbije i Rumunije potpisale su sporazum o izgradnji auto-puta Beograd–Temišvar, kojim su se dve države obavezale da će uspostaviti vezu direktnim povezivanjem auto-puta Beograd–Vatin (državna granica). Tada je rečeno da će auto-put biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane, a sa rumunske strane oko 78 kilometara. Skupština AP Vojvodine usvojila je krajem aprila odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene auto-puta kroz Južni Banat.

Šumadija će dobiti još jednu saobraćajnicu, a to je auto-put Vožd Karađorđe. Osnovni koridor proteže se od Lazarevca do Bora kroz Aranđelovac, Topolu, Raču, Markovac, Lapovo, Svilajnac, Despotovac i Brestovačku Banju. Predviđene su i pristupne saobraćajnice, tako da će postojati i brza saobraćajnica od Koridora 10, kod petlje Mali Požarevac, preko Mladenovca i Orašca, do istočnog oboda Aranđelovca. Ukupna dužina auto-puta sa pristupnim saobraćajnicama je 317,07 kilometara.

Dužina od 19 kilometara puta od Sremske Rače do Kuzmina biće završena do kraja 2023, imaće most na Savi sa četiri trake. To će biti deo auto-puta ka Sarajevu i veza sa auto-putem Beograd-Šid.

U Republici Srpskoj je počela izgradnja deonice od Rače prema Bijeljini. U Bijeljini je u septembru prošle godine počela izgradnja prve deonice auto-puta koji bi trebalo ovaj grad da poveže sa Srbijom, a koja je deo budućeg auto-puta Beograd–Sarajevo. Najavljeno je i da će integrisan granični prelaz BiH i Srbije u Rači biti pušten u rad 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.