Srbija u vrhu po proizvodnji šljive

Izvor: S media, 29.Avg.2010, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u vrhu po proizvodnji šljive

Sa godišnjom proizvodnjom šljive većom od 600.000 tona, Srbija je u svetskom vrhu, rečeno je danas u Valjevu na prvoj rusko-srpskoj konferenciji o suvoj šljivi.

Dve trećine roda šljive, medjutim, završi u rakiji. Proizvede se svega 6.000 tona suve šljive, od čega se trećina izveze na rusko tržište, istakli su učesnici skupa, u čijem radu je učestvovao i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Saša Dragin je podsetio da je naša zemlja po proizvodnji šljive na drugom mestu u Evropi, posle Rumunije, dok je u svetu četvrta, iza Rumunija, SAD i Kine.

Od ukupnog izvoza voća u vrednosti od 319 miliona dolara u 2009. godini izvozom sveže, smrznute i sušene šljive ostvarena je vrednost od 31 miliona dolara, rekao je Dragin.

On je naglasio mere podrške Ministarstva u oblasti voćarstva kojima se podstiče proizvodnja voća, kao i značaj izvoznih subvencija.

Dragin je istakao da šljiva za Srbiju nije samo poljoprvredni proizvod, već i nacionalni brend i da će resorno ministarstvo nastaviti da investira u podizanje novih zasada šljive, ali ne samo u povećanje proizvodnje, već i u poboljšanje njenog kvaliteta.

Ministarstvo će i dalje davati besplatne sadnice šljive proizvodjačima koji se opredele da podižu nove zasade, ali će podsticati i podizanje novih sušara za šljivu i davati subvencije za izvoz, rekao je Dragin.

On je ocenio da ne treba dozvoliti da nijedan hektar zemljišta u Srbiji, koji može da bude pod višegodišnjim zasadima ostane neiskorišćen, ali da novac za podizanje novih zasada mora da se daje srpskom seljaku, koji u vremenu krize doprinosi da poljoprivredna proizvodnja zabeleži rast od dva odsto i dve milijarde izvoza, u čemu značajno učestvuje voćarska proizvodnja.

Ambasador Konuzin je rekao da je konferencija u Valjevu dobra prilika da se zajednički razmotre neka od pitanja bilateralnih odnosa, posebno u domenu izvoza suve šljive iz Srbije i izrazio očekivanje da će posle ovog skupa uslediti i potpisivanja novih ugovora.

Konuzin je naveo da je rusko tržište spremno da preuzme svu proizvedenu količinu suve šljive iz Srbije, pod uslovom da ona odgovara kvalitetu i ostalim uslovima.

On je ocenio da se srpski proizvodjači sporo organizuju da te mogućnosti iskoriste i izrazio nadu da će osnivanje Srpske nacionalne asocijacije proizvodjača šljive u Valjevu doprineti da u Srbiju više ne dolaze iz Rusije nakupci da kamionima da preuzimaju šljivu, već da će ta voćka ubuduće biti nudjena na jednom mestu.

Učesnici skupa su upozorili da ,iako Srbija ima najkvalitetniju šljivu na svetu, izvoz ni izdaleka ne zadovoljava kada se ima u vidu mogućnost da Srbija može da proizvede 10.000 tona suve šljive.

Zbog neorganizovanosti proizvodnje, proizvodjača i izvoznika mogućnosti za izvoz se ne koriste dovoljno, pa čak ni pogodnost koju nudi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, koji nema nijedna druga zemlja u svetu, saopšteno je na konferenciji.

Očekuje se, kako je rečeno, da će osnivanje Srpske nacionalne asocijacije proizvodjača šljive u Valjevu doprineti da se ove slabosti otklone i izvoz suve šljive na rusko tržište ubrzo značajnije poveća.

Predstavnici uvoznika šljive iz Rusije istakli su da iako Srbija ima najkvalitetniju suvu šljivu koju već decenijama izvozi u Rusiju u mnogim ruskim kompanijama se ne zna mnogo o suvoj šljivi iz Srbije, njenom kvalitetu i cenama, jer se malo radi na marketingu i promociji suve šljive koju sada rusko tržište kupuje u Čileu, Argentini i SAD-u.

Na ruskom tržistu više se ne može prodavati roba lošeg kvaliteta, jer ruski potrošači traže kvalitetan i jeftin proizvod, a proizvodjačima iz Srbije se nudi mogućnost da šljivu plasiraju ne samo u Rusiji, već i u Belorusiji i Kazahstanu i to po važećim prednostima koje nudi Sporazum o slobodnoj trgovini.

Medjutim, ni jedan proizvod, pa ni suva šljiva, ako nije kvalitetan i ne ispunjava sve uslove vezane za zdravstvenu ispravnost, ne može se uvesti.

Na prvoj, rusko-srpskoj konferenciji o suvoj šljivi u Valjevu bilo je reči i o investicionom potencijalu za ruske investitore koje nudi Srbija, za što su učesnici iz Ruske Federacije pokazali interesovanje.

O partnerskom odnosu i budućoj saradnji govorili su i gradonačelnik grada Valjeva Zoran Jovanović, ali i predstavnici Nacionalne asocijacije proizvodjača suve šljive i Regionalne privredne komore Valjevo.

Na skupu se moglo čuti da bi Valjevo moglo da postane prestonica plave šljive, kao što je Njujork prestonica "crvene jabuke".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.