Srbija u vreme globalne krize i rasta inflacije (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2023, 14:29

Srbija u vreme globalne krize i rasta inflacije (AUDIO)

Zbog aktuelne globalne krize i rasta inflacije tražnja za kreditima beleži pad svuda u svetu, i u Evropi i kod nas. I oni koji mogu da plate skuplje rate čekaju da se okolnosti iskristališu, navode ekonomisti. Većina ih nije optimistična u prognozama ni za ovu godinu, dok pojedini ipak smatraju da je pad cene energenata dobar signal da bi uskoro moglo doći do globalnog usporavanja rasta cena.

Profesor ekonomskog fakulteta u Beogradu, Đorđe Đukić, ocenio je u izjavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Radio Novi Sad da inflatorni pritisci slabe, što će u narednom periodu Centralnim bankama olakšati u odlukama vezanim za kamatne stope.

"Evropska centralna banka čija je ključna kamatna stopa 2.50, najverovatnije će pribeći ključnom povećanju kamatne stope za 50 baznih poena, iz razloga što je inflacija enormno visoka za standarde Evrozone. Restriktivnija monetarna politika ovih meseci bi dala efekte tek 2024.godine. Druga dobra vest koja bi uticala na relaksiranje pritiska na Evropska centralna banka je niža cena energenata zbog prirodnih faktora i suviše blage zime, verovatno će uticati da privreda Nemačke neće morati da uđe u trajniju recesiju" objašnjava profesor Đukić.

S obzirom da naše tržište zavisi od Evropskog, promene će obuhvatiti i našu državu.

"To automatski znači da će se delom relaksirati pritisci na privrednu aktivnost.Čim se pojavi mogućnost da nemački kapaciteti rade intenzivnije zbog nižih cena energenata, i drugih faktora, automatski će značiti veću tražnju  prema kompanijama u Srbiji, tako da posle privrednog rasta od 2,3% na godišnjem nivou za 2022.godinu, ocenjen od strane Republičkog zavoda za statistiku, Srbija neće biti izložena riziku da uđe u recesiju u prvom kvartalu pod uticajem spoljnog faktora".

Naš sagovornik smatra da nema razloga ni za optimizam u pogledu skorijeg obuzdavanja inflacije.

Detaljnije u audio zapisu:

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.