Srbija u ujedinjenim bojama

Izvor: Politika, 28.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u ujedinjenim bojama

Alesandro Beneton, zamenik izvršnog predsednika „Beneton grupe”, otvorio juče u Beogradu megastor i najavio širenje ovog lanca u Srbiji

Beograd je juče dobio prvi „Beneton” megastor, jednu od najvećih trgovina ovog italijanskog lanca na Balkanu. Zajedničkim ulaganjem sa „Eurosalonom”, oni su učvrstili svoje prisustvo na tržištu Srbije gde za sada imaju oko 50 prodavnica sa znakom „ujedinjenih boja Benetona". I u svim većim gradovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije u kojima „Eurosalon" ima lokale u najužem gradskom jezgru, u narednom periodu će nicati nove radnje ovog italijanskog lanca garderobe.

Novo prodajno mesto „Tvins", namenjeno deci i mamama, otvorio je juče Alesandro Beneton, zamenik izvršnog predsednika „Beneton grupe” i osnivač i predsednik banke „21 Investimenti". U razgovoru za „Politiku" on je tržište Srbije ocenio vrlo primamljivim, a potrošače specifičnim i odanim kvalitetnim proizvodima.

– Naša poslovna politika je da budemo prisutni u svim zemljama sveta, pa tako i na tržištu Srbije, u komšiluku. Dobra formula poslovanja je traženje lokalnih partnera u poslu i to se do sada pokazalo vrlo uspešno. Mi smo tu da ponudimo brend, ali veoma cenimo dragoceno poznavanje tržišta koje imaju naši partneri – kaže Beneton.

On je siguran da je Srbija tržište odličnih preduzetnika sa kojima će tek razvijati saradnju. Zato ovaj italijanski lanac, kako kaže, nema potrebu da nastupa samostalno na bilo kom tržištu, pa ni u našoj zemlji.

Beneton nije isključio ni mogućnost saradnje te kompanije sa domaćom tekstilnom industrijom:

– U celom svetu, a poslujemo u 120 zemalja, imamo mnogo partnera i u proizvodnji. Naš glavni cilj je da na svim tržištima ponudimo odličan kvalitet i pristupačne cene. Ipak, materijali su italijanski, sav tekstil je iz Italije, jer to garantuje kvalitet, a drugi oblici saradnje su mogući. Nemamo specijalne projekte za Srbiju, ali to ne znači da ih neće biti.

Iako prvi put u Srbiji i Beogradu, zamenik izvršnog predsednika „Beneton grupe” ima velika očekivanja od posla u našoj zemlji. Računa na, kako ističe, „mladost" Srbije koja ima imaju ukusa, vidi se da prati svetske trendove, ali i neguje sopstvenu ličnost.

– Svi se suočavamo sa krizom, ali sam optimista kada je reč o Srbiji. Verujem da će se zemlja ovog tipa, koja je prošla kroz velika iskušenja, čak uspešnije nositi sa problemima koje donosi svetska ekonomska kriza.

A kako se „Beneton" nosi sa krizom u svetu?

– Trudimo se da budemo mudri i razumni. Da imamo proizvod koji pobeđuje, jer je vrlo kvalitetan a malo košta. U neko dogledno vreme očekujem da ćemo se tek pokazati. Kriza je realnost i za „Beneton”, ali nije toliko zabrinjavajuća, da bi se naši dugoročni planovi o investicijama menjali. U ovom trenutku, kao i u budućnosti moraćemo samo mnogo više da radimo – kaže Alesandro Beneton.

J. Antelj

-----------------------------------------------------------

Beneton iz „Benetona”

Alesandro Beneton je karijeru započeo u Londonu, u „Goldman Saš internešenel", kao analitičar u sektorima integracije i akvizicija i zakonitosti ponude globalnih finansija. Sin je Lučana Benetona, osnivača ovog italijanskog lanca, i diplomirao je prirodne nauke na Univerzitetu u Bostonu. Već 1991. godine magistrirao je poslovno upravljanje na Harvardu. Zamenik je izvršnog direktora „Beneton grupe” i osnivač i predsednik banke „21 Investimenti", koju čini sistem jednakih privatnih fondova koji upravljaju sa milion evra aktivnog novca. Poslovanje grupe „21" je usmereno ka tržištima Francuske i Italije. Bio je predsednik Beneton Formule 1 i član je savetodavnog odbora „Boša" iz Ciriha, konsultantskog tela koje rukovodi svim međunarodnim aktivnostima ove grupe.

[objavljeno: 29/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.