Izvor: B92, 19.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u STO-u 2008. godine

Beograd -- Srbija bi 2008. trebalo da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji organizaciji kaže predsedavajući za pristupanje Srbije STO-u.

Ističući da je Srbija u poslednje vreme učinila izuzetan napor u oblasti zakonodavstva, zbog čega je dobila i pohvalu Svetske Banke, Fransoa Rua je na otvaranju konferencije o pristupanju STO-u i olakšanju trgovine i tranzita, ipak upozorio da će neki zakoni morati biti izmenjeni i pojednostavljeni.

"Potrebni su i dodatni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napori, koji se moraju preduzeti u nekim sektorima, kao što je prevazilaženje nepotrebnih birokratskih prepreka. Vlada Srbije će morati da ispoštuje pravila STO", ukazao je on.

On je upozorio da će se u pristupanju STO-u pojaviti i dva problema - pitanje budućnosti državne zajednice i statusa Kosova, ali to ne sme uticati na proces, jer se "ne treba kriti iza tehničkih pitanja".

Rua je pohvalio Vladu Srbije na naporima koje čini u saradnji sa međunarodnom zajednicom i najavio da STO planira da proces pristupanja ubrza što je više moguće, a njegov posao će biti "da ukaže na teškoće, identifikuje ih i pokuša da prevaziđe sa ostalim članicama te organizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.