Srbija u Kanu - region ponovo zajedno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u Kanu - region ponovo zajedno

Filmski stvaraoci iz osam zemalja jugoistočne Evrope, među kojima i iz Srbije, ponovo će se zajedno predstaviti u Kanu, na međunarodnom festivalu A kategorije koji se otvara 13. maja.

Saradnja koja je započela na Kanskom festivalu 2010, nastavlja se i ove godine na zadovoljstvo partnera, organizatora, učesnika i gostiju, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Zemlje regiona šesti put zajednički nastupaju na najvažnijem filmskom marketu na svetu - "Marche du >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Film" u okviru Kanskog festivala.

Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kipar, Makedonija, Slovenija i Srbija udružiće snage i u okviru krovnog, Regionalnog paviljona predstaviti se svetu filma okupljenom u Kanu. Regionalni paviljon je zajednički prostor na kojem će moći da se okupe stvaraoci iz zemalja-partnera, sa mogućnošću da se sretnu sa kolegama, organizuju sastanke i nađu načine za realizaciju svojih projekata.

I ove godine FCS će, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, predstavljati našu zemlju i kinematografiju.

Na festivalu u Kanu, koji traje do 24. maja, Srbija će imati dva predstavnika u zvaničnoj selekciji. "Panama" Pavla Vučkovića (producent Collapse Films, Srbija) biće prikazan u programu Official Selection - Special Screenings, a manjinska koprodukcija "Zvizdan" Dalibora Matanića (producenti: Kinorama, Hrvatska / Gustav film, Slovenija / SEE Film Pro, Srbija) u programu Official Selection - Un Certain Regard (Izvestan pogled).

"Panama" je na programu 15. maja u 13,30 u Salle Bazin (novinarska projekcija) i 16. maja u 18,30 u Salle Soixantieme (zvanična projekcija), a takođe dva puta na marketu - 15. i 17. maja.

"Zvizdan" se prikazuje 17. maja u 11 sati u Salle Debussy (novinarska projekcija), 17. maja u 16,30 u istoj sali (zvanična projekcija) i 18. maja u 11 sati u Salle Bazin (dodatna projekcija).

Među 20 "najenergičnijih producenata u usponu" iz cele Evrope izabrana je i Snežana Penev, producentkinja iz Srbije. Ona će učestvovati u mrežnoj platformi Evropske filmske promocije (European Film Promotion) - Producers on the Move, koja će biti održana u okviru Kanskog festivala.

Snežana Penev (srpska producentska kuća This And That Productions) radila je film "Spomenik Majklu Džeksonu" u režiji Darka Lungulova. Njen novi projekat je film "Pet solitera" u režiji Rastka Petrovića.

Pored toga, na Short film Corneru biće predstavljen kratki film Igora Simića "Our Guardians Little Homage".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.