Izvor: Blic, 01.Nov.2016, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija trećinu električne energije proizvodi u hidroelektranama

Srbija koristi 55 odsto hidropotencijala za proizvodnju električne energije, ali i da koristi celokupan ne bi mogla da obezbedi energetsku stabilnost bez termoelektrana, rekao je danas direktor sektora za strategiju Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Jakovljević.

- Srbija sada dobija trećinu električne energije iz hidroelektrana, odnosno oko 10,5 teravata (TW) i na drugom je mestu, posle Rumnije, po koriščenju vode za poizvodnju električne energije - rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jakovljević na konferenciji o značaju hidropotencijala za energetsku bezbednost.

On je dodao da postoji potencijal da se proizvede još oko devet teravata, ali da to treba uzeti sa rezervom jer su procene rađene pre tridesetak godina.

Jakovljević je istakao da je sada prioritet obnova postojećih hidroelektrana i da će se za te namene do 2025. godine potrošiti pola milijarde evra.

- Hidroprojekti se teško realizuju jer sadašnja cena struje ne obezbeđuje isplativost, a projekcije govore da će i narednih godina razlika između bazne i vršne cene biti mala, nema mnogo ni lokacija koje omogućuju elektrane veće snage, a osim toga probleme stvaraju i imovinsko-pravni odnosi - objasnio je Jakovljević.

On je dodao da je ponekada potrebno izmeštati i infrastrukturne objekte kako bi se podigla neka hidroelektrana što značajno poskupljuje projekte.

- Izgradnja hidroelekrana Đerdap 3 i Bistrica se u ovom trenutku ne isplati, osim ako bi država zbog energetske stabilnosti odlučila da pomogne realizaciju. Osim toga, izgradnja hidroektrana na Drini ili Dunavu zahteva i dogovore sa susednim državama, čiji se propisi o energetici razlikuju od domaćih - rekao je Jakovljević.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija trećinu električne energije proizvodi u hidroelektranama

Izvor: Beta, 01.Nov.2016

Srbija koristi 55 odsto hidropotencijala za proizvodnju električne energije, ali i da koristi celokupan ne bi mogla da obezbedi energetsku stabilnost bez termoelektrana, rekao je danas direktor sektora za strategiju Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Jakovljević."Srbija sada dobija trećinu električne...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.