Srbija sprema nov penzioni sistem

Izvor: B92, 31.Okt.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sprema nov penzioni sistem

Beograd -- Srbija neće odustati od predloga reformi penzionog sistema, koji će biti pripremljen do 30. decembra, kažu u kabinetu potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića.

Bez obzira na različita tumačenja, prema kojima konačan dogovor Vlade Srbije sa MMF-om zavisi od spremnosti Srbije da reformiše penzioni sistem, u kabinetu potpredsednika Vlade rečeno je da će predlog reformi biti pripremljen sa svim ekonomskim parametrima, koji će biti ugrađeni u budžet za 2010, pri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čemu novi penzioni sistem mora biti ekonomski održiv.

U predlogu reformi biće obuhvaćeni uslovi za porodične i invalidske penzije, pravila za sticanje penzija uz beneficirani radni staž, do tzv. nacionalnih penzija.

To je samo jedan od aspekata kojim se bavi nadležna radna grupa za reformu penzijsko-invalidskog osiguranja, u koju su uključeni predstavnici sindikata i poslodavaca, rečeno je u kabinetu potpredsednika vlade.

Kada vlada bude usvojila taj zakonski predlog, konačnu reč daće Narodna skupština, tako da će Srbija do sredine 2010. dobiti novi penzioni sistem koji će biti usklađen sa evropskim standardima i istovremeno uvažavati specifičnosti zemlje, objašnjeno je Tanjugu u kabinetu potpredsednika vlade.

Podsetimo, prema saznanjima B92, konačan dogovor Vlade Srbije sa MMF-om zavisiće od spremnosti Srbije da reformiše penzioni sistem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.