Srbija pozvana u projekat Agri, moguć gasovod do Rumunije

Izvor: Studio B, 29.Jun.2015, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pozvana u projekat Agri, moguć gasovod do Rumunije

Srbija je dobila ponudu od Rumunije da učestvuje u energetskom projektu "Agri" kojim treba da se transportuje gas iz Azerbejžana u Evropu, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić je najavio da će Srbija i Rumunija razmotriti izgradnju gasne interkonekcije između dve zemlje.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa rumunskim ministrom energetike, malih i srednjih preduzeća i poslovnog okruženja Andrejem Dominikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Gereom.

"Projekat Agri je još jedan od interesantnih u kojima Srbija može učestvovati i koji može dovesti određene količine gasa na Balkan", rekao je Antić novinarima posle sastanka sa rumunskim kolegom Andrejem Dominikom Gereom.

On je naveo da je poziv za učešće Srbije u tom projektu veoma važan s obzirom na planove izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije od Mokrina do Arada.

Sistemom transporta nazvanim "Agri" treba godišnje da se iz Azerbejdžana u Evropu doprema od pet do deset milijardi kubika gasa, a projektom bi trebalo da se gas iz Azerbejdžana dopremi do Gruzije, gde će biti pretvaran u tečni gas, zatim bi se brodovima dopremao do Rumunije, a potom gasovodima do evropskih zemalja, rečeno je posle sastanka.

Projekat je, kako je istaknuto, u početnoj fazi i za njega se priprema studija izvodljivosti, a Srbija je pozvana da u septembru ili oktobru učestvuje na sastanku sa zemljama učesnicama u projektu među kojima su Gruzija, Azerbejdžan, Rumunija i Mađarska.

Govoreći o gasnoj konekciji između Srbije i Rumunije, Antić je rekao da je planirano da bude dužine 76 kilometara i najavio da će gasna preduzeća dve zemlje uraditi dalje tehničke detalje projekta.

"Zainteresovani smo da to bude dvosmerni gasovod, kapaciteta ne manjeg od milijardu kubika gasa godišnje, a vrednost projekta će biti definisana kad se urade tehnički detalji", rekao je Antić.

On je najavio da će Srbija i Rumunija, za nekoliko meseci kad se završi tehnička studija, predložiti Evropskoj komisiji da taj projekat bude jedan od prioritetnih u finansiranju iz evropskih fondova.

Antić je ukazao da će to omogućiti diverzifikaciju izvora snadbevanja gasom za obe zemlje.

On je rekao da je sa rumunskim kolegama razgovarao i o nastavku realizacije projekta naftovoda od Pančeva do Temišvara, što bi bilo u interesu Naftne industrije Srbije jer bi se tako značajno pojeftinili troškovi transporta nafte i naftnih derivata između Srbije i Rumunije.

Tema sastanka je bilo i zajedničko upravljanje Srbije i Rumunije na hidroelektrani Đerdap gde postoje određeni tehnički problemi, a dogovoreno je da "ton rešavanja tih problema bude prijateljski".

 

Gerea: Nastavlja se razvoj gasovoda Istočni prsten

Gasovod "Istočni prsten", koji treba da poveže Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku, nastaviće da se razvija od sledeće nedelje, najavio je danas Gerea.

On je, međutim, istakao da zemlje učesnice u tom projektu za sad nisu zainteresovane da se preko tog projekta priključe na gasovod "Turski tok", koji treba da doprema gas iz Rusije do tursko-grčke granice i dalje preko teritorije Grčke.

Gerea je rekao da će 10. jula u Dubrovniku na sastanku ministara zemalja učesnica u "Istočnom prstenu" biti potpisan dokument koji će omogućiti nastavak realizacije projekta.

Rumunski ministar ponovio je da je, kad je reč o tom projektu, važan početak eksploatacije gasa u Crnom moru i da za sad ne postoji interes za učešće u drugim projektima, kao što je "Turski tok".

Delegacija Evropske unije u Srbiji nedavno je saopštila da je projekat "Istočni prsten" prvobitno bio planiran, ali da je obustavljen.

Takođe, premijer Slovačke Robert Fico prilikom posete Moskvi predložio je da se zemlje učesnice u tom projektu preko gasovoda "Istočni prsten" povežu sa "Turskim tokom".

Realizacijom te ideje Srbija bi bila zaobiđena na kopnenoj trasi gasovoda "Turski tok", koji je planiran da od Rusije transportuje gas od Crnog mora do tursko-grčke granice, odakle bi kopnena deonica prolazila preko teritorije Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske, sve do Austrije.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Sad je za Srbiju u igri i "gasovod" Agri?

Izvor: Mondo, 29.Jun.2015

Srbija je dobila ponudu od Rumunije da učestvuje u energetskom projektu Agri, kojim bi trbqalo da se transportuje gas iz Azerbejžana u Evropu...Foto: iStock/Getty Images.."Projekat Agri je još jedan od interesantnih u kojima Srbija može učestvovati i koji može dovesti određene količine gasa na...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.