Srbija potrošila rezerve gasa

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 07.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija potrošila rezerve gasa

Očekuje se da bi noćas mogla da počne isporuka manjih količina tog energenta, izjavio je član kriznog štaba vlade Dušan Mrakić. – Krizni štab Vlade Srbije neprestano zaseda i u stalnoj je komunikaciji sa svima koji rade na održavanju stabilnosti energetskog sistema

U većini gradova Srbije, uprkos nestašici gasa zbog rusko - ukrajinskog spora, stanovi su danas bili uglavnom topli, ali je neizvesno kako će biti narednih dana, ukoliko potraje energetska kriza. Dušan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mrakić, član kriznog štaba vlade je agenciji Beta rekao da upravo dolazi do potpune nestašice gasa u Srbiji i da se u pojedinim delovima sistema koriste poslednje količine od milion kubnih metara gasa.

„Prema nekim informacijama koje još nisu zvanično potvrđene očekujemo da u kasnim večernjim satima, možda i u toku noći, krenu manje količine gasa iz Mađarske u Srbiju ili da krene ruski gas preko Ukrajine”, kazao je Mrakić.

Naftna inudustrija Srbije (NIS) je obezbedila dovoljne količine mazuta, koji je trebalo da zameni gas u gradskim toplanama, rekao je Mrakić, koji je državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije.

Prema njegovim rečima, obezbeđen je i transport tog energenta do toplana drumskim, rečnim i železničkim saobraćajem.

Mrakić je istakao da Krizni štab Vlade Srbije neprestano zaseda i da je u stalnoj komunikaciji sa svima koji rade na održavanju stabilnosti energetskog sistema.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je, prema rečima Mrakića, u Budimpešti u 13.00 počeo sastanak sa mađarskim partnerima mogućnostima pozajmice ili kupovine određene količine gasa.

On je istakao i da je elektroenergetski sistem Srbije u pod kontrolom i bez ikavih problema iako će jedan deo građane morati da pređe na grejanje strujom zbog nestašice gasa.

Mrakić je uputio apel građanima Srbije da i pored toga što je moguće više štede električnu energiju.

Prema njegovim rečima, toplana u Zvorniku nema mogućnost prelaska sa gasa na mazut tako da će stanovnici tog grada morati da se greju na struju.

Mrakić je dodao i da toplana u Pančevu koristi poslednje količine gasa, u Loznici je 55 odsto grada ostalo bez daljinskog grejanja, u Čačku jedna petina grada bez grejanja, kao i deo Vrbasa, a u Kraljevu jedan od 13 kotlova nema mogućnost prelaska na mazut.

„Isporuka mazuta je redovna, ima malih problema u pojedinim elektroenergetskim distributivnim mrežama, ali to je zanemarlijvo pema celom sistemu Srbije.

--------------------------------------------------------------------------------

Medvedev:„Gasprom” spreman da obnovi pregovore

BERLIN/KIJEV Tanjug - Ekos– Ruski „Gasprom” je spreman da obnovi gasne pregovore sa Ukrajinom u bilo koje vreme, izjavio je danas u Berlinu zamenik direktora te kompanije Aleksandar Medvedev.

„Nažalost situacija nastavlja da se pogrošava”, upozorio je Medvedev, ukazujući da je Ukrajina u toku noći potpuno obustavila isporuke gasa za Evropu preko njene teritorije.

Medvedev je dodao da bi vrlo hladno vreme moglo da stvori dodatne probleme i ošteti ceo transportni sistem kroz koji se gas doprema preko ukrajinske teritorije do evropskih kupaca, prenosi agencija Rojters.

Predstavnik ukrajinske državne kompanije „Naftogas Ukraini” Valentin Zemlijanski potvrdio je danas , takođe, da je u potpunosti obustavljena dalja isporuka gasa za evropske kupce.

Zemlijanski je precizirao, kako izveštava agencija Itar - Tas, da su jutros zaustavljene isporuke gasa kroz jedinu, preostalu, operativnu gasnu stanicu Sudža. Juče su prestale sa radom još tri ukrajinske gasne stanice kojima se ruski gas transportovao do Evrope.

-----------------------------------------------------------------------------------

Juščenko:Ukrajina spremna na gasne pregovore sa Rusijom

KIJEV– Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko uputio je danas poruku svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu u kojoj ga obaveštava da je njegova zemlja spremna za nastavak pregovora o tranzitu ruskog gasa u Evropu, prenosi agencija Prajm - Tas iz Kijeva.

Generalni direktor kompanije „Naftogas Ukraina” Oleg Dubina takođe je potvrdio spremnost na dijalog sa ruskim „Gaspromom” i najavio da će se pregovori dve strane obnoviti sutra.

Dubina je podsetio da je u Kijevu već razgovarao sa generalnim direktorom ruske kompanije „Gaspromsbit” Anatolijem Podmišaljskim, ali nije saopštio nikakve detalje.

„Ne mogu da kažem kako su se ti pregovori okončali”, rekao je Dubina i potvrdio da je danas telefonom razgovarao o tekućem ukrajinsko - ruskom gasnom sporu i sa evropskim komesarom za energitiku Andrisom Peibglasom.

„Stav „Gasproma” u konfliktu je nejasan Briselu”, rekao je Dubina, označivši ponašanje ruske strane kao „nerazumljivo i neadekavatno”, prenela je agencija Interfaks.

Sve isporuke ruskog gasa za evropske zemlje, preko ukrajinske teritorije, su jutros rano obustavljene, potvrđeno je u Kijevu.

Rusija je dramatično snizila isporuke gasa u ukrajinski gasovod, optužujući otvoreno Kijev za stalnu „krađu” gasa namenjenog isključivo evropskim kupcima.

Gasni konflit dve zemlje je buknuo nakon što je Ukrajina odbila sve ruske ponude da potpiše ugovor o uvozu ruskog gasa u ovoj godini, tvrde predstavnici „Gasproma” koji pokriva više od petine ukupne evropske potrošnje prirodnog gasa.

---------------------------------------------------------------------------------------

U EPS-u ne razmišljaju o restrikcijama električne energije

Elektroprivreda Srbije radi punim kapacitetima i ne razmišlja se o ograničenjima u isporuci struje, izjavio je danas Tanjugu potparol u EPS-u Momčilo Cebalović.

„Pratimo potrošnju koliko god je moguće i razmišljamo o tome da proizvedemo i prenesemo što više električne energije”, istakao je Cebalović i dodao da svi kapaciteti EPS-a rade punom snagom i da EPS koristi i rezerve vode u akumulacionim jezerima.

On je rekao da je juče na celoj teritoriji Srbiji potrošeno oko 153,3 miliona kilovat sati, što je približno rekordnoj proizvodnji struje od 31. decembra prošle godine.

Cebalović je istakao da je prethodnih dana potrošnja električne energije iznosila oko 145 miliona kilovat sati, što znači da je došlo do povećanja potrošnje struje od oko pet odsto zbog prestanka isporuke gasa Srbiji.

--------------------------------------------------------------

Beogradske elektrane rade bez problema

Direktor Beogradskih elektrana Zoran Predić izjavio je jutros Tanjugu da Beogradske elektrane rade bez problema, da nema bilo kakvih pojedinačnih kvarova i da su obezbeđene dovoljne količine mazuta za njihov rad.

Predić je kazao da Beogradske elektrane mogu da rade bar sedam dana punim kapacitetom sa trenutnim zalihama, da mazut redovno pristiže i da one mogu da prime oko 1.500 tona mazuta dnevno. On je rekao da su uglavnom sva postrojenja tog javnog komunalnog preduzeća prebačena da rade na mazut u toku jučerašnjeg dana i da nema nikakvih problema za u njihovom radu za sada.

Predić je kazao da Beogradske elektrane sada rade na mazut i da je to vanredna procedura i da su postrojenja prilagođena na kombinovani rad i kombinovanu potrošnju goriva, pa u ovakvim situacijama mogu da troše mazut umesto gasa. „Beogradske elektrane mogu stabilno da rade i u ovim uslovima”, naglasio je on i dodao da ne očekuje da narednih dana može da dođe do bilo kakvih havarija. On je dodao da je zbog niskih temperatura samo moguće da dođe do pucanja nekog cevovoda, ali to nema veze sa prekidom u snabdevanju gasom Srbije.

-----------------------------------------------------------------------

Strepnje zbog nestašice gasa, mazut u rezervi

ZRENJANIN – Radijatori u 7.500 stanova u Zrenjaninu i grejana tela u približno 21.000 kuća u gradu i selima i danas su u funkciji, ali, zbog rusko-ukrajinskog spora, svi potrošači u ovom delu Banata strepe slušajući vesti i očekujući odgovor na pitanje hoće li i dalje biti grejanja na gas.

Iz društvenog preduzeća „Grejanje” Tanjugu je saopšteno da je zrenjaninska toplana tehnički spremna da pređe na mazut , čime bi se u ovim vanrednim okolnostima obezbedilo daljinsko grejanje samo za stanove u stambenim zgradama.

Agencije, Politika Online

[objavljeno: 06/01/2009.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.