Izvor: B92, 23.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija poboljšala tržišni imidž

Beograd, Novi Sad -- Srbija je zauzela 3. mesto u istraživanju "Prajsvoterhaus Kupers" o atraktivnosti ulaganja u proizvodnju na tržištima u razvoju.

Ian Kolman, rukovodilac sektora za tržišta u razvoju ove britanske revizorske kuće izjavio je da je "politički rizik faktor koji ima odlučujući uticaj na uspon i pad zemalja na ovoj listi" i da se to "posebno odnosi na Srbiju, koja je dramatično poboljšala svoj položaj na listi".

"U 2008. Srbija je na trećem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mestu, u poređenju sa 2004. kada je bila 25.", ilustrovao je on.

Prvo mesto u oblasti investiranja u proizvodnju zauzeo je Egipat, druga je Bugarska.

"Slovenija će pomoći Novom Sadu"

Ambasador Slovenije u Srbiji Miroslav Luci izjavio je danas da Novi Sad ima veliki potencijal za investiranje.

Luci je, u razgovoru s novosadskim gradonačelnikom Igorom Pavličićem, rekao da glavni grad Vojvodine ima sve povoljniju investitorsku klimu, što pokazuje i sve veća zainteresovanost za ulaganja privrednika, kako iz Slovenije tako i iz cele Evropske unije.

Pavličić je rekao da nova gradska vlast ima nameru da Novi Sad ponovo otvori za strana ulaganja, privuče strane investicije, obnovi infrastrukturu, a sve to u cilju otvaranja novih radnih mesta, navodi se u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika.

Novosadski gradonačelnik je rekao da gradske vlasti žele da obezbede sredstva za izgradnju kapitalnih objekata iz fondova EU i ocenio da iskustva Slovenije u tom pogledu mogu biti veoma korisna.

S obzirom da je prijavljivanje za sredstva međunarodnih investicionih fondova lakše ako gradovi za njih konkurišu udruženo, na sastanku je razmatrana i mogućnost potpisivanja Sporazuma o partnerskoj saradnji Novog Sada i nekog grada iz Slovenije, piše u saopštenju.

Ambasador Luci je rekao da je Slovenija spremna da pomogne Novom Sadu prilikom konkurisanja za projekte koje finansira EU.

Pavličić se danas sastao i s direktorom USAID-a za Srbiju Majklom Harvijem, s kojim je takođe razgovarao o mogućnostima ekonomskog razvoja grada.

Sastanak je održan povodom uključivanja Novog Sada u MEGA program USAID-a koji predviđa pomoć lokalnim samoupravama u privlačenju investicija i podsticanju razvoja privatnog sektora.

"Kempinski" uzima hotel "Jugoslavija"

Kompanije "Alpe-Adria hoteli" i "Kempinski hoteli" potpisali su ugovor kojim će novobeogradski hotel "Jugoslavija" postati deo jednog od najluksuznijih svetskih lanaca hotela "Kempinski".

Ulaganje oko 40 miliona evra u obnovu tog hotela predstavlja jedno od najvećih ulaganja u oblast turizma u Srbiji.

Hotel bi trebalo da bude otvoren najkasnije 2011. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.