Izvor: B92, 16.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na odloženom plaćanju

Beograd -- Stabilizacija dinara i omogućavanje kupovine na kredit, posle 15-ak godina mnogima je omogućilo kupovinu bele tehnike.

Iako pojedina istraživanja pokazuju da veliki broj građana Srbije živi na odloženo plaćanje i da kupuje robu na kredit, sami građani kažu da je to još uvek skup način života. Dok su za kupce problem visoke kamate, prodavci kažu da one ne mogu biti niže zbog celokupne tržišne situacije i da su one obezbeđenje od rizika.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gotovo svaki proizvod, pre svega bela tehnika, može da se kupi na kredit. Proizvodi bele tehnike imaju dve cene - za gotovinsko i za odloženo plaćanje. Pri plaćanju gotovinom daje se i određeni popust.

Među proizvođačima koji svoju robu prodaju kredit nalazi se slovenačko "Gorenje". Kamatna stopa je oko 13 odsto godišnje, a kredit se daje na 12 ili 24 meseca. Direktor Gorenja Beograd Marko Mrzel kaže da su pre odluke o toj ponudi imali u vidu rizik kreditiranja na srpskom tržištu: "Ako oni već žele da kupe naš proizvod, onda mi moramo to da im omogućimo. Rizik jeste visok, ali u svakom slučaju 'Gorenje' i 'Asosijete' zajedno ulaze u tu priču. Procenlili smo rizik i preuzeli smo ga na svoja leđa. Verujemo da će to građani ispoštovati i da će ovo biti dugoročno", rekao je Mrzel.

U pojedinim prodavnicma kažu da se građani uglavnom odlučuju za odloženo plaćanje i to pre svega kada kupuju frižidere, mašine za pranje veša i šporete. Za gotovinsko plaćanje odlučuje se isključivo pri kupovini jeftinijih proizvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.