Srbija na crnoj listi za Filipince

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na crnoj listi za Filipince

Manila -- Na spisku od 41 zemlje gde je filipinskim radnicima zabranjeno da rade, zbog neadekvatne zaštite stranih radnika na radu, nalaze se Srbija i Hrvatska.

Prema saopštenju filipinskog Ministarstva za rad i zapošljavanje, zemlje sa spiska, među kojima se nalaze i Indija, Liban i Kuba, Avganistan, Severna Koreja i Čad, nisu potpisnice bilateralnih sporazuma sa Filipinima o zaštiti stranih radnika, a nemaju ni svoje zakone koji regulišu tu oblast.

Međutim, radnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će moći regularno da rade u 125 drugih zemalja gde je utvrđeno da postoje zakonske odredbe koje pružaju zaštitu stranim radnicima.

Zabrana zapošljavanja u tim zemljama biće ukinuta ukoliko te zemlje preduzmu odgovarajuće korake da zaštite filipinske radnike, rekla je ministarka za rad Rozalinda Baldoz.

Vrlo malo filipinskih radnika inače radi u tim zemljama, naveo je jedan filipinski zvaničnik.

Kako navodi agencija Frans pres, mnogi Filipinci u inostranstvu rade kao kućne pomoćnice, fizički radnici ili pomorci i često su izloženi raznim zloupotrebama.

Filipini su jedan od najvećih izvoznika radne snage u svetu. Oko devet miliona Filipinaca, otprilike svaki deseti od 94 miliona stanovnika, radi u inostranstvu.

Manila je ranije već zabranila Filipincima da odlaze da rade u zemljama koje su u ratu. Međutim, mnogi Filipinci ilegalno napuštaju zemlju da bi pobegli iz bede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.