Srbija na 48. mestu na Duing biznis listi

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na 48. mestu na "Duing biznis" listi

Od 190 zemalja sveta Srbija se ove godine nalazi na 48. mestu po lakoći poslovanja, navodi se u izveštaju Svetske banke "Duing biznis 2019: Trening za reformu".
Srbija je na listi pala za pet mesta iako joj je povećan ukupan broj bodova po lakoći poslovanja.

Glavni razlog ovog pada u rangiranju je brži napredak koji su druge zemlje ostvarile po pitanju regulisanja svog poslovnog okruženja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopšteno je iz Svetske banke.
Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije ispred Srbije se na "Duing biznis" listi nalaze Makedonija (10. mesto) i Slovenija (40), dok su iza nas Crna Gora (50), Hrvatska (58) i Bosna i Hercegovini (89).
"Reforme koje sprovodi vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima - od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede", kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.
Kako dodaje, Srbija je ove godine slabije rangirana, što se može objasniti bržim napredovanjem drugih zemalja.
"Dok Srbija pravi pomake, druge zemlje, naravno, ne čekaju u mestu", izjavio je Ndegva.
Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu, kaže da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola.
"Ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan je sa 73,32 u izveštaju ‘Duing Biznis 2018‘ iz prošle godine na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju ‘Duing Biznis 2019‘", rekao je Lubek.
Kako naglašava, to znači da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema onim pokazateljima koji se mere u "Duing Biznis" izveštaju - i da zemlja smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"EFEKTI REFORMI ĆE SE OSETITI NAREDNIH GODINA" Zašto je Srbija pala za pet mesta na Duing biznis listi Svetske banke

Izvor: Blic, 31.Okt.2018

Srbija je ove godine 48. od 190 zemalja na "Duing biznis" listi Svetske banke, što je pad od pet mesta sa prošlogodišnjeg 43. mesta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.