Srbija među retkim zemljama koje su izbegle defalciju

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija među retkim zemljama koje su izbegle defalciju

BEOGRAD - Srbija jedna od retkih zemalja koja je izbegla deflaciju i pored snažnih dezinflatornih pritisaka koji su prusutni duže vreme, izjavio je danas viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić.

Na prezentaciji Izveštaja o inflaciji za maj, on je rekao da su detinflatorne pritiske u Srbiji ublažile monetarne mere koje je NBS preduzimala, kao i kontrolisano slabljenje dinara u drugoj polovini prošle godine.

Prema rečima Pješčića, osnovno obeležje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ekonomskih kretanja od početka godine su i dalje prisutni deflatorni pritisci, umereni oporavak industrijske proizvodnje, relativna stabilnost kursa dinara i relaksacija monetarne politike.

"U Srbiji, kao i u okruženju, već duži vremenski period prisutni su snažni dezinflatorni pritisci, a inflacija se kreće ispod dozvoljenog odstupanja od cilja i relativno je stabilna", rekao je on.

Prema očekivanjima NBS, kako je istakao Pješčić, inflacija će se u granice cilja vratiti u drugoj polovini godine i tome će, pre svega, doprineti iščezavanje efekata niskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i rast regulisanih cena.

Na pitanje koliki bi trebalo da bude porast cene struje da bi se ostvarila projekcija inflacije NBS, on je rekao da je centralna banka uzela srednju vrednost o kojoj se ranije razgovaralo, odnosno 7,5 odsto.

To povećanje bi, prema rečima Pješčića, "trebalo da doprinese povećanju indeksa potrošačkih cena za 0,35 baznih poena".

Napomenuo je da će korekcija kontrolisanih cena ubrzati povratak inflacije u granice cilja, ali će do njega svakako doći.

"Mere monetarne politike koje je NBS do sada preduzela trebalo bi, takođe, da obezbede povratak inflacije u granice cilja i da se ona krajem godine kreće oko cilja od četiri odsto", rakao je viceguverner centralne banke.

Kako je istakao, ovo je godina u kojoj će se završiti pad potrošnje domaćinstava i naredne godine NBS očekuje postepen oporavak potrošnje, koja bi trebalo da da doprinese privrednom rastu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.