Srbija ključna ulagačima na Balkanu

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ključna ulagačima na Balkanu

Podgorica -- Strani kapital ozbiljno posmatra Srbiju kao jednu od ključnih država na Balkanu, kaže glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, CG i Makedoniju Željko Bogetić.

On je kazao da srpska privreda ima ogroman potencijal i izrazio uverenje da će on biti iskorišćen na pravi način.

"Fijat je ušao sa jednom ozbiljnom investicijom koja vrlo brzo treba da da značajne izvozne i proizvodne koristi privredi Srbije", rekao je on.

Bogetić kaže da veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će to "imati multiplikativnih efekata ne samo na automobilsku industriju u Srbiji, nego i na ostale prateće industrije, kao i mali i srednji biznis, koji bi se uključio u taj lanac proizvodnje".

On smatra da pred Srbijom postoji puno izazova i strukturnih reformi koje je neophodno napraviti, ali da se Srbija kreće u dobrom pravcu i da postoji značajan izvozni i potencijal rasta pred njom.

Upitan da uporedi privrede Srbije i Crne Gore, odnosno u kojoj državi se bolje živi, on je kazao da je standard u obe zemlje na približno istom nivou.

"U evro iznosu plate u Srbiji su u proseku nešto niže nego u Crnoj Gori i iz tog ugla se stvar može tako posmatrati, ali tu je i činjenica da je nivo cena u Srbiji u proseku nešto niži nego u Crnoj Gori. To, takođe, treba uzeti u obzir", naveo je Bogetić.

On smatra da Vlada Crne Gore mora da štedi na svim nivoima i da se zarade zaposlenima u zdravstvu i sudstvu, koji štrajkuju tražeći povećanja plata, mogu povećati samo ako se uveća privredni rast.

Prema njegovim rečima, na svim nivoima u Crnoj Gori postoje neproduktivna trošenja, a prostor za rast zarada treba tražiti u unutrašnjim rezervama. Na pitanje gde se nalaze te unutrašnje rezerve, Bogetić je odgovorio da "postoji jedan značajan deo zakasnelih poreskih plaćanja državi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.