Srbija ispod svetskog proseka po ekonomskim slobodama

Izvor: Politika, Beta, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ispod svetskog proseka po ekonomskim slobodama

Privatizacija velikih preduzeća je spora i brojna državna imovina još je neprodata. Srbiji se savetuju dalje reforme kako bi se smanjile birokratija i korupcija i poboljšao sudski sistem koji je podložan političkom mešanju

Vašington – Srbija je u 2010. ušla kao 104. zemlja u svetu po ekonomskim slobodama, prema indeksu ekonomske slobode iz novog izveštaja koji su uradili Fondacija Heritidž i list „Vol strit džornal”. Za ekonomske slobode >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbija je dobila 56,9 poena, 0,3 poena više nego prošle godine, pri čemu se 100 poena smatra apsolutnom slobodom. Osvojenim poenima Srbija je ispod svetskog proseka dok je na regionalnoj listi 38. među 43 evropske zemlje. Zemlje koje imaju između 50 i 59,9 poena smatraju se uglavnom ekonomski neslobodnim.

Indeks ekonomske slobode za 2010. pokriva 183 zemlje, ali četiri nisu rangirane zbog nedostatka podataka.

Mereno je deset komponenti ekonomske slobode: u biznisu, trgovini, fiskalna sloboda, potrošnja vlade, monetarna sloboda, investiciona, finansijska, prava u oblasti nekretnina, sloboda od korupcije i sloboda rada.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da su strukturne reforme pomogle dostizanju makroekonomske stabilnosti i prosečnog godišnjeg ekonomskog rasta većeg od pet odsto u prethodnih pet godina.

Ističe se, takođe, da su porezi konkurentni i da su procedure za pokretanje biznisa efikasnije dok je tržište rada u Srbiji relativno fleksibilno. Međutim, kako se navodi, privatizacija velikih preduzeća je spora i brojna državna imovina još je neprodata. U izveštaju se navodi i da je Srbija iznad svetskog proseka po slobodi trgovine ali i da su carine više nego u većini evropskih zemalja.

Vladini rashodi premašuju 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, a neusaglašeni propisi i nejasna regulativa nastavljaju da koče rast, ukazuje se u delu o Srbiji u novom izveštaju o ekonomskim slobodama.

Srbiji se savetuju dalje reforme kako bi se smanjile birokratija i korupcija i poboljšao sudski sistem koji je podložan političkom mešanju.

Inače, u svetu je ekonomski najslobodniji Hongkong, koji ima 89,7 poena, a slede Singapur, Australija i Novi Zeland. Na začelju svetske liste je Severna Koreja na 179. mestu, tik ispred Zimbabvea i Kube.

U regionu su osim Bosne i Hercegovine, koja je 110. na listi zemalja rangiranih prema ekonomskoj slobodi, sve zemlje na boljem mestu od Srbije.

Tako je Albanija na 53, Makedonija na 56, Slovenija na 61, Crna Gora na 68, a Hrvatska je 92.

Beta

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.