Srbija ima 15 odličnih start-apa, ali može mnogo više

Izvor: B92, 06.Okt.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ima 15 odličnih start-apa, ali može mnogo više"

Beograd -- Srbija ima veliki potencijal za inovacije i trebalo bi da izdvaja više za istraživanje i razvoj koja će, takođe, biti bolje i transparentnije raspoređena.

To je izjavila tim lider Svetske banke u Srbiji za projekte u oblasti istraživanja inovacija i tehnologije Maja Anđelković.

"Srbija ima fantastičan istorijat inovacija, od Nikole Tesle do inovativnih kompanija, poput Frejma i na desetine sličnih", rekla je Anđelković na Samitu EU - jugoistočna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi, u organizaciji londonskog Ekonomista.

Ona je na panelu posvećenom digitalizaciji i inovacijama rekla da u Srbiji postoji dobar "apetit" za inovacijama i 15 veoma dobrih start-ap preduzeća u toj oblasti, ali i da bi moglo da ih bude još mnogo više.

Kako je rekla, Srbija opredeljuje oko 100 miliona evra za istraživanje i razvoj, što je nedovoljno u poređenju sa zemljama EU. "Pored toga, taj novac se ne raspoređuje na efekasan način i sredstva se ne dodeljuju transparentno. Zato mnogi istraživači i kvalitetni naučnici napuštaju zemlju", smatra ona.

Anđelković je naglasila da je druga važna stvar saradnja privatnog sektora i nauke i da u fokusu treba da bude zadržavanje kreativnih mladih ljudi. "U Srbiji postoji veliki zamah za reforme i od vlade i privatnog sektora, ali i istraživačke zajednice koja je prošla težak period", rekla je.

Aleksis Minte iz Evropske investicione banke podsetio je da je EIB imala 78 milijardi evra budžet za inovacije od čega 14 milijardi za razvoj digitalne infrastrukture u Evropi.

Objasnio je da Investiciona banka aktivna u seoskim područjima u EU kako bi te sredine bile "konektovane", odnosno, kako bi se uskladio razvoj seoskih sa gradskim sredinama u državama Unije.

Minte je istakao da Zapadni Balkan za Investicionu banku ostaje prioritet i da se sve više interesuju za projekte koji imaju veze sa naukom i obrazovanjem i da je upravo to ono što će Banka podržati.

Kaže da je u regionu ostvaren napredak u oblasti mobilne telefonije i da je reč o povećanju od 20 procenata, a kako kaže, u ovoj oblasti je Srbija lider u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.